BP: H&M zřejmě přijde o pozici jedničky na evropském trhu s oděvy po nejnižším růstu zisku za 18 měsíců

23.01.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší evropský prodejce oděvů, co do objemu příjmů, společnost Hennes & Mauritz AB, pomalu ztrácí své vedení před španělskou společností Inditex...

...SA, když zisk společnosti rostl v uplynulém čtvrtletí nejpomalejším tempem za 18 měsíců.

Podle odhadů analytiků dotazovaných agenturou Bloomberg společnost 26. ledna oznámí za čtvrté čtvrtletí 13% nárůst zisku na 3,12 mld. SEK (410 mil. USD). Tržby společnosti, která minulý rok uzavřela smlouvu s módní návrhářkou Stellou McCartney a ukončila spolupráci s modelkou Kate Moss kvůli obvinění z užívání drog, se zřejmě také zvýšily o 13 procent.

Podle odhadů agentury Thomson Financial společnost v důsledku nižšího růstu vykáže za celý rok příjmy ve výši 61,2 mld. SEK (7,9 mld. USD), což je méně ve srovnání se společností Inditex, jejíž roční příjmy jsou odhadovány na 8,4 mld. USD.

Společnost H&M zřejmě ztratí své vedoucí postavení na trhu ve prospěch firmy, která je o polovinu mladší, a která otevírá své provozovny dvojnásobně rychlejším tempem než tato švédská společnost. H&M, založená v roce 1947 ve Stockholmu, má v současné době více než 1 100 obchodů v 21 zemích světa, zatímco třicetiletá španělská společnost Inditex, vlastník řetězce Zara, otevírá v průměru jeden obchod denně a nyní provozuje více než 2 600 obchodů.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE