BP: Philips Electronics hlásí za 4. čtvrtletí 33% pokles zisku

23.01.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší evropský výrobce spotřební elektroniky, společnost Royal Philips Electronics NV, dnes reportoval nižší než očekávaný 33procentní pokles zisku...

...za čtvrté čtvrtletí a současně předpověděl růst pro letošní rok, když investuje do nových produktů.

Čistý zisk společnosti za poslední tři měsíce poklesl na 332 mil. EUR/28 centů na akcii ze 498 mil. EUR/39 centů na akcii za shodné tři měsíce před rokem. Tržby společnosti vzrostly o 3,7 procenta na 9,52 mld. EUR.

Analytici dotazovaní agenturou Bloomberg v průměru čtvrtletní zisk firmy odhadovali na 187 mil. EUR, při příjmech 9,32 mld. EUR.

Společnost Philips minulý týden oznámila akvizici firmy Lifeline Systems Inc. za 750 mil. USD, v rámci snahy o zvýšení svého působení v oblasti lékařských systémů a osvětlení, aby tak zredukovala svoji závislost na nestabilních ziscích z elektroniky a polovodičů. Minulý měsíc společnost uvedla, že odloučí svoji polovodičovou divizi, což podle investorů může znamenat začátek jejího prodeje nebo primárního úpisu jejích akcií na trh.

Finanční ředitel společnosti Pierre-Jean Sivignon dnes uvedl, že společnost pro letošní rok a dále očekává 5-6% růst, bez započtení směnných kurzů. Výkonný ředitel firmy Gerard Kleisterlee očekává i pro letošní rok růst ve všech divizích firmy.

EBIT společnosti vzrostl na 971 mil. EUR z 15 mil. EUR před rokem. Analytici odhadovali provozní zisk firmy na 742,5 mil. EUR.

Tržby společnosti v divizi spotřební elektroniky, největší divizi firmy, co do objemu příjmů, vzrostly v uplynulém čtvrtletí o 4 procenta na 3,47 mld. EUR. Provozní zisk této divize poklesl na 234 mil. EUR z 270 mil. EUR před rokem.

V divizi lékařských systémů společnost vykázala nárůst tržeb o 13 procent na 2,03 mld. a provozní zisk ve výši 267 mil. EUR oproti ztrátě před rokem.

Tržby společnosti v polovodičové divizi vzrostly ve čtvrtém čtvrtletí o 18 procent na 1,33 mld. EUR a provozní zisk vzrostl na 176 mil. EUR ze 47 mil. EUR. Philips je třetím největším výrobcem čipů v Evropě po společnostech Infineon Technologies AG a STMicroelectronics NV. Čipy společnosti jsou zabudovány v mobilních telefonech firmy Samsung Electronics, televizorech společnosti Sony Corp., automobilech Mercedes společnosti DaimlerChrysler AG a hudebních přehrávačích iPod společnosti Apple Computer Inc.

Společnost navrhla zvýšení dividendy za loňský rok o 10 procent na 44 centů.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE