BP: Ford Motor propustí až 30 000 zaměstnanců, uzavře továrny

24.01.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Americká automobilka Ford Motor Co. (F) v pondělí oznámila, že zruší až 30 000 pracovních míst a uzavře více než jednu čtvrtinu výrobní kapacity, když...

...hodlá snížit své náklady a zastavit ztrátu svého podílu na trhu. Restrukturalizační kroky společnost oznámila ve stejný den, kdy překvapila 19% nárůstem zisku za čtvrté čtvrtletí.

Akcie společnosti posílily o 6 procent poté, co firma čtvrtletními výsledky předčila odhady analytiků Wall Streetu díky silnému hospodaření ve finanční divizi a nižší ztrátě na jádrovém severoamerickém trhu.

Automobilka, která musí čelit prohlubující se finanční krizi, uvedla, že uzavře 14 výrobních podniků, včetně sedmi montážních hal, a do roku 2012 propustí mezi 25 000 - 30 000 pracovníky.

Oznámení společnosti Ford následuje po obdobném sdělení větší konkurenční společnosti General Motors Corp. (GM), která v listopadu oznámila, že propustí 30 000 pracovníků ve výrobě a uzavře řadu továren. Obě automobilky se potýkají s vysokými důchodovými a zdravotními náklady a zvýšenou konkurencí japonských firem.

Restrukturalizace ve Fordu, v jejímž rámci společnost zastaví provoz v továrnách v St. Louis, Atlantě, Michiganu, Ohiu a Kanadě, sníží do konce roku 2008 výrobní kapacitu firmy o 26 procent.

Automobilka předpokládá, že se její podíl na trhu v letošním roce stabilizuje nebo dokonce zvýší, i přesto ustoupila od poskytnutí finanční projekce pro celý rok s tím, že chce, aby se investoři i zaměstnanci zaměřili na dlouhodobější snahu o obrat k lepšímu.

Společnost odhaduje, že se její severoamerické operace, které během čtvrtého čtvrtletí vykázaly ztrátu ve výši 143 mil. USD, navrátí do roku 2008 k ziskovosti.

Analytici byli potěšeni zlepšenými výsledky společnosti za čtvrté čtvrtletí, ale zůstali více obezřetní ohledně restrukturalizačního plánu firmy.
Brian Johnson, analytik společnosti Sanford C. Bernstein, označil oznámení firmy za krok kupředu, ale jak dodal, společnost stále ponechala klíčové otázky investorů bez odpovědi. Podle něj mnoho lidí z Wall Streetu požaduje od firmy detaily, ne pouze finanční výhled.

Akcie F včera posílily o 5,32 % na 8,32 USD, v poobchodní fázi zpevnily o 0,96 % na 8,40 USD.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE