BP: Walt Disney kupuje za 7,4 mld. USD filmová studia Pixar

25.01.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Mediální společnost Walt Disney Co. (DIS) v úterý oznámila akvizici společnosti Pixas Animation Studios (PIXR) za 7,4 mld. USD v akciích, čímž získají...

...animátoři společnosti Pixar tvůrčí kontrolu nad světově nejslavnějším studiem kreslených filmů a výkonný ředitel firmy Pixar Steve Jobs se stane největším individuálním akcionářem společnosti Disney.

Na základě podmínek kontraktu, který by měl být dokončen v létě, se Jobs, jenž také šéfuje společnosti Apple Computer Inc. (AAPL), stane členem představenstva společnosti Disney. Společnost Disney také postoupí kontrolu nad svými studii animovaných filmů, ve kterých vznikl populární Mickey Mouse, tvůrčím šéfům společnosti Pixar Edovi Catmullovi a Johnovi Lasseterovi.

Transakce již byla schválena představenstvy obou firem, a na základě jejích podmínek získají akcionáři společnosti Pixar 2,3 akcie Disney za každou akcii, kterou vlastní. Jobs vlastní 50,6 procenta akcií Pixar, což se po uzavření kontraktu přetransformuje do 6 procent akcií Disney.

Obchodními partnery se společnosti Disney a Pixar poprvé staly v roce 1991, kdy si rozdělily jak výrobní náklady, tak zisky a společnost Disney distribuuovala jejich filmy. Šest filmů, které společnosti společně vytvořily, včetně snímků "Příběh hraček", "Hledá se Nemo" či "Úžasňákovi", firmám vyneslo více než 3,2 mld. USD.

Akcie DIS včera posílily o 1,84 % na 25,99 USD, v poobchodní fázi spadly o 0,35 % na 25,90 USD. Akcie PIXR oslabily o 1,20 % na 57,57 USD, v poobchodní fázi přidaly 2,62 % na 59,08 USD.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE