BP: Corning se kvůli mimořádným nákladům propadl do čtvrtletní ztráty

25.01.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Společnost Corning Inc. (GLW), přední výrobce skla na výrobu plochých obrazovek, v úterý reportoval ztrátu za uplynulé čtvrtletí a současně vydal...

...neuspokojivou projekci zisku, na což akcie firmy zareagovaly v poobchodní fázi více než 8% poklesem.

Corning očekává pro stávající čtvrtletí zisk v rozmezí 21-23 centů na akcii, ve srovnání s průměrným odhadem trhu pro 22 centů na akcii. Podle vyjádření finančního ředitele společnosti Jima Flawse zřejmě ale na trhu zavládne určité zklamání z toho, že společnost svoji projekci nezvýšila.

Za čtvrté čtvrtletí společnost hospodařila se ztrátou 32 mil. USD/2 centy na akcii, ve srovnání se ziskem 163 mil. USD/11 centů na akcii za shodné období předešlého roku. Příjmy společnosti se meziročně zvýšily na 1,2 mld. USD z 1,03 mld. USD.

Bez započtení mimořádných položek společnost vytvořila zisk 22 centů na akcii, což vyšlo v souladu s konsensuálním odhadem trhu.

Společnost v tomto čtvrtletí zaznamenala zhruba 90% zvýšení objemu prodeje skla pro LCD obrazovky, když podle vyjádření společnosti zaujaly LCD televizory v roce 2005 více než 10% podíl na televizorovém trhu.

Pro první čtvrtletí společnost počítá s příjmy mezi 1,2-1,25 mld. USD, ve srovnání s odhadem trhu pro 1,23 mld. USD.

Společnost Corning, která těží z rostoucí poptávky po LCD displejích pro televizory s plochou obrazovkou a monitory počítačů, uvedla, že ceny displejů poklesnou v tomto čtvrtletí rychleji než v posledním čtvrtletí. Redukce cen, která by se měla v následujících kvartálech zpomalit, ale bude podle firmy vykompenzována snížením nákladů a vyššími objemy prodeje.

Společnost Corning, která zahájila výrobu skla ve stejnojmenném městě před více než 150 lety, se z výrobce žárovek a nádobí na vaření postupem času propracovala k výrobě optických vláken, televizorů s plochými obrazovkami a vyspělých materiálů pro počítače.

Akcie GLW včera posílily o 2,28 % na 24,25 USD, v poobchodní fázi oslabily o 2 USD na 22,25 USD.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE