BP: Sony reportuje překvapivý nárůst zisku za 3/Q, zvyšuje roční projekci

26.01.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Japonský výrobce spotřební elektroniky, společnost Sony Corp. (SNE), dnes překvapil 47% nárůstem zisku za třetí čtvrtletí díky oslabení japonského...

...jenu, silným prodejům přenosných herních konzol a silnému hospodaření ve finanční divizi. Na základě výborných výsledků za uplynulý kvartál společnost pozměnila svoji roční projekci a nyní počítá s provozním ziskem, když původně počítala s první roční ztrátou za 11 let.

Jádrová divize elektroniky vykázala za uplynulé tři měsíce vyšší zisk díky slabšímu jenu a snahám na snížení nákladů, které vykompenzovaly klesající poptávku po televizorech s tradičními obrazovkami a snižující se ceny senzorových čipů.

Ve třetím čtvrtletí společnost ale také zaznamenala silné prodeje LCD televizorů, notebooků a videokamer s vysokou ostrostí, když vydělala především na rekordních prodejích na konci roku ve Spojených státech amerických.

Provozní zisk společnosti za třetí čtvrtletí končící v prosinci činil 202,8 mld. jenů (1,75 mld. USD), oproti zisku 138,2 mld. jenů za shodné období před rokem. Oznámeným ziskem společnost snadno překonala odhady analytiků pro zisk 92,5 mld. jenů.

Čtvrtletní tržby společnosti se meziročně zvýšily o 10,2 procenta na rekordních 2,37 bilionu jenů.

Čistý zisk firmy se zvýšil o 18 procent na 168,9 mld. jenů (1,5 mld. USD) ze 143,8 mld. jenů před rokem. Analytici přitom očekávali, že společnost vykáže pokles čistého zisku.

Provozní zisk v divizi elektroniky, která zahrnuje výrobu televizorů s plochou obrazovkou, mobilních telefonů a polovodičů, vzrostl o 56 procent na 78,9 mld. jenů.

Podíl společnosti Sony na japonském trhu LCD televizorů se během prosince zvýšil na 28 procent, a v porovnání s říjnem se tak téměř zdvojnásobil.

Zisk firmy v divizi videoher vzrostl ve třetím čtvrtletí o 52 procent na 67,8 mld. jenů.

Operace filmových studií se ponořily do ztráty 400 mil. jenů oproti zisku 18,6 mld. jenů před rokem, kdy těžily z úspěchu snímku "Spider Man 2".

Společnost Sony nyní očekává, že za celý rok vykáže provozní zisk 100 mld. jenů, když původně počítala se ztrátou 20 mld. jenů. Konsensuální odhad trhu hovoří o zisku 26 mld. jenů.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE