BP: Zisk společnosti H&M za 4/Q zaostal za očekáváním trhu

26.01.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Švédský oděvní gigant Hennes & Mauritz reportoval za čtvrté čtvrtletí nižší než očekávaný nezdaněný zisk, což spolu s vyššími náklady a slabším...

...výhledem poslalo akcie firmy do červených čísel.

Za čtvrté čtvrtletí společnost reportovala nezdaněný zisk ve výši 4,3 mld. SEK (569,8 mil. USD), ve srovnání s průměrným očekáváním analytiků pro zisk 4,6 mld. SEK. Za shodné období roku 2004 společnost hospodařila se ziskem 4,1 mld. SEK.

Společnost sice během čtvrtého čtvrtletí představila speciální kolekci od britské návrhářky Stelly McCartney, ale hospodaření firmy bylo negativně ovlivněno nadprůměrně teplým počasím v Evropě během podzimu.

Hrubá marže firmy za uplynulé čtvrtletí činila 60 procent oproti odhadům pro 60,3 % a 59,9 % za čtvrté čtvrtletí před rokem.

Prodeje v prosinci, které zahrnují klíčové prodeje během Vánoc, vzrostly o 14 procent.

Jak společnost uvedla, slabší prodeje na počátku čtvrtého čtvrtletí vedly k vyšším nákladům na marketing a zvýšení provozních výdajů o 1,7 procenta.

Tržby za uplynulé čtvrtletí činily 18,0 mld. SEK, v souladu s odhady trhu. Ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím před rokem se jedná o nárůst z 15,9 mld. SEK.

H&M plánuje na podzim zahájení expanze internetového a katalogového prodeje a během finančního roku 2005/2006 hodlá otevřít 150 nových obchodů.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE