BP: I přes negativní výsledky automobilky General Motors na Wall Streetu zřejmě převládne optimismus

26.01.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Akciové futures naznačují optimismus, když pozitivní ekonomická data a výsledky společnosti Caterpillar pomohly vyvážit vyšší než očekávanou ztrátu...

...automobilky General Motors.


Futures na Dow Jones Industrial Average dnes posilují o 42 bodů, futures na S&P 500 rostou o 5,90bodu a futures na Nasdaq 100 posilují o 8 bodů.


Nové objednávky zboží dlouhodobé spotřeby vzrostly ve Spojených státech amerických v měsíci prosinci o vyšších než očekávaných 1,3 %, a to navzdory poklesu objednávek civilních letounů. Ekonomové očekávali, že se objednávky po zboží s minimálně tříletou dobou spotřeby zvýší o 1 %. Listopadový nárůst objednávek byl zrevidován na 5,4 %. Bez započtení objednávek dopravních prostředků objednávky vzrostly v prosinci o 3,5 %, což představuje jejich třetí meziměsíční pokles v řadě.


Počet Američanů, kterým v minulém týdnu nově vznikl nárok na podporu v nezaměstnanosti, se zvýšil o 11 tisíc oproti předchozímu týdnu. Nově vzniklé nároky na podporu vzrostly za týden končící ke 21. lednu na 283 tisíc. Analytici predikovali nárůst na 300 tisíc. Celkový počet lidí, kteří zůstávají na podpoře i po prvním týdnu, kdy jim na ni poprvé vznikl nárok, vzrostl v týdnu do 14. ledna na 2,58 milionu.


Z báze indexu Dow Jones dnes reportoval výsledky výrobce těžké techniky, společnost Caterpillar (CAT), a jeho akcie reagují 4,4% růstem, když společnost oznámila zisk, jenž vyšel nad odhadem trhu.


Naproti tomu 4,4% pokles akcií zaznamenává automobilka General Motors, když reportovala ztrátu za čtvrtý kvartál ve výši 4,8 mld. USD/8,45 mld. USD. Vyjma mimořádných položek ztráta činila 2,09 USD na akcii a analytici dotazovaní agenturou Thomson First Call v průměru ztrátu odhadovali na úrovni 16 centů na akcii.

Autor článku

Petra Holcová  

Články ze sekce: INVESTICE