BP: Pfizer stále čeká na povolení prodeje léku Exubera v USA

27.01.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší světová farmaceutická společnost Pfizer Inc. (PFE) dnes oznámila, že stále čeká na povolení amerických regulačních úřadů k prodeji...

...inhalačního inzulinového prášku Exubera. Společnost se tímto prohlášením omluvila za chybné tvrzení, že již tento lék povolení americké FDA získal.

Společnost uvedla, že již brzy očekává rozhodnutí americké Komise pro ochranu potravin a léčiv (FDA) ohledně tohoto léku užívaného při léčbě diabetiků 1. typu a diabetiků 2. typu.

Lék Exubera, který včera získal povolení k prodeji v Evropě, je první formou inhalačně podávaného inzulinu od jeho objevení ve 20. letech minulého století. Prášek by mohl v nejmenším případě nahradit některé injekce, které diabetici potřebují ke kontrole hodnoty cukru v krvi.

Výkonný ředitel a předseda představenstva společnosti Pfizer Hank McKinnell dnes ve svém vystoupení v televizi CNBC uvedl, že lék Exubera již povolení americké FDA má. Společnost ale poté vydala krátké stanovisko, že na toto povolení stále ještě čeká.

Po prvních komentářích pana McKinnella akcie společnosti v dnešní předobchodní fázi posílily o více než jedno procento. Podle odhadů analytiků předčí tržby z prodeje tohoto léku ročně 1 mld. USD.

Akcie PFE včera zavíraly na ceně 25,05 USD.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE