Shrnutí obchodování posledních dnů na RM SYSTÉMU.

27.01.2006 | , RM-Systém
INVESTICE


Dění uplynulého týdne, zaměřeno na jednotlivé emise…

• Unipetrol
• ČEZ
• Český Telecom
• „Volný trh RM S“: Mittal Steel, Vítkovice a další…

Mezi nejdůležitější události, které v posledních dnech ovlivňovaly hodnotu akcií na kapitálovém trhu, respektive na trhu RM SYSTÉMU, můžeme bezesporu počítat uklidnění politické situace v Polsku, příznivé ekonomické výsledky několika amerických korporací, které zastavily pád zámořských, respektive světových akciových indexů. Jako neutrální zprávu můžeme označit ponechání sazeb ČNB beze změny na 2%. Protichůdně působí vysoká cena ropy, která stoupá vlivem extremních mrazů a nepůsobí tak v globálním měřítku příznivě na ekonomiku. Mrazy však nahrávají vysoké spotřebě energie, která v minulém týdnu dosáhla historických rekordů, z tohoto vývoje těží energetické a olejářské korporace.

Jednou z nich je společnost Unipetrol, tento titul otevíral týden na ceně 279,6 Kč a během týdne dosáhnul rekordní hodnoty 309 Kč, páteční obchodování uzavřel těsně pod hranicí 300 Kč. Důvodem posílení je spekulace kolem prodeje dceřiných společností Spolana a Kaučuk, které nezapadají do restrukturalizační koncepce PKN Orlen. Vzhledem k možnému zařazení společnosti Anwil do výběrového řízení, by fakticky šlo jen o prodej kralupského Kaučuku (odhadovaná tržní cena podniku je cca 2 miliardy Kč). Anwil je taktéž dceřinou společnosti PKN Orlen, má podobný výrobní program jako Spolana a mohl by využít synergie obou výrobních programů. Jestli PKN Orlen skutečně přihlásí Anwil do výběrového řízení bude známo do 6.2.2006, což je termín ukončení příjmu předběžných nabídek. Pozitivnímu vývoji, spíš než výhled zisku z prodej těchto společností, pomáhá skutečnost, že PKN Orlen to myslí s restrukturalizací Unipetrolu vážně.

Akcie ČEZu tento týden pokračovaly v růstu, týden otevíraly na 793.8 Kč a při poměrně velkých objemech obchodů ve středu překročily hranici 800 Kč, strop našly na rekordní hodnotě 812 Kč, poté korigovaly zpět k tento týden uzavíracím 800 Kč za akcii. Obchodování s touto emisí ovlivňoval především příznivý sentiment z minulého období a prohlášení, ze kterého vyplývá, že společnost bude praktikovat agresivnější politiku při zahraničních akvizicích.

Český Telecom se v posledním období netěší velké investorské oblibě. Týden otevíral na 540 Kč a pátek uzavřel těsně nad 530 Kč za akcii. Obchodování neovlivnilo ani uveřejněné dokončení akvizice britského mobilního operátora O2, kterým majoritní vlastník Telecomu, španělská Telefonica, zvýšila počet koncových zákazníků na 180 mil.

Další tituly - závěr: Komerční banka – 3 512 Kč, Philip Morris ČR – 18 151 Kč Na „Volném trhu RM S“ se nejvíce obchodovalo s akciemi společnosti Mittal Steel, které uzavíraly na hodnotě 2 720 Kč. Akcie společnosti Vítkovice oslabily, když týden uzavřely na ceně 268 Kč.

Další tituly uzavíraly: Tatra 130,5 Kč, Třinecké železárny 1 989 Kč, METROSTAV 651 Kč.

Roman Jandík
RM-SYSTÉM, a.s.

Autor článku

Jiří Vodička  

Články ze sekce: INVESTICE