BP: Sanofi-Aventis SA ve 4/Q s nárůstem tržeb díky lékům Plavix a Lovenox

30.01.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Třetí největší světová farmaceutická společnost Sanofi-Aventis SA zvýšila ve čtvrtém čtvrtletí své příjmy o 4,8 %, když poptávka po vakcínách a lécích...

...na ředění krve Plavix a Lovenox pomohla vykompenzovat pokles příjmů z prodeje antialergenu Allegra.

Příjmy francouzské společnosti za čtvrté čtvrtletí vzrostly na 7 mld. EUR z 6,69 mld. EUR za shodné období před rokem. Analytici dle průzkumu agentury Bloomberg čtvrtletní příjmy společnosti odhadovali na 7,12 mld. EUR.

Prodeje léku Plavix vzrostly o 17 procent, zatímco prodeje očkovacích látek se zvýšily o 50 procent.

Společnost, jež oznámí ucelené výsledky hospodaření za čtvrté čtvrtletí 24. února, uvedla, že se její zisk na akcii zřejmě za toto čtvrtletí zvýšil o bezmála 25 procent namísto původně očekávaných 20 procent.

Sanofi-Aventis, společnost vytvořená v roce 2004 spojením dvou největších francouzských farmaceutických firem, se spoléhá na léky na léčbu trombózy, rakoviny a diabetu, když se současně chystá představit řadu nových produktů včetně Acomplia na redukci váhy. Divize očkovacích látek Sanofi Pauster, která je největším dodavatelem vakcín proti chřipce v USA, zvyšuje své prodeje uprostřed obav, že virus ptačí chřipky zmutuje do nebezpečnější formy přenosné z člověka na člověka.

Příjmy z prodeje léku Allegra klesly o 59 procent na 160 mil. EUR. Americký soud 27. ledna zamítl stížnost společnosti Sanofi, ve které požadovala, aby společnostem Teva Pharmaceutial Industries Ltd. a Barr Pharmaceuticals Inc. nařídil zastavit prodej levnější generické verze tohoto léku, která se na trhu objevila v září.

Výkonný ředitel společnosti Jean-Francois Dehecq hodlá v letošním roce snížit náklady společnosti o 1,6 mld. EUR. Společnost čeká na rozhodnutí americké FDA ohledně přípravku Acomplia, jehož testy prokázaly, že pomáhá při řadě zdravotních rizik spojených s obezitou. Přípravek rovněž pomáhá kuřákům ve snaze přestat kouřit. Sanofi předpokládá, že by tento produkt mohl ročně vygenerovat příjmy ve výši až 3 mld. EUR.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE