BHS: Týden za námi (04), týden před námi (05)

30.01.2006 | , BH Securities
INVESTICE


Přes historická maxima jak indexů, tak některých titulů dosažená během týdne byl konec týdne ve znamení poklesu.Čtvrtý týden roku 2006 má na svém...

...kontě další historické rekordy. Ve středu 25.1. dosáhly indexy historických maxim 1529,2 u PX-50 a na 3891,5 u PX-D. Tentýž den ČEZ překonal hranici 800 Kč/akcii a o den později se obchodoval Unipetrol nad 300 Kč/akcii, i když tuto hladinu zatím neudržel.
Týdenní změny indexů u PX-50 a PX-D byly nicméně po pátečním poklesu záporné a představovaly celkový mírný pokles po řadě -0.60% a -0,39%. Trh se tak pohybuje zhruba o +3 až +3,5 % výše než na konci roku 2005.
Vývoji indexu odpovídal i vývoj jednotlivých titulů, které vesměs v závěru týdne klesly s drobnými výjimkami, z nichž na prvním místě byl Unipetrol kráčející „proti proudu“, když získal +8,01%. ČEZ a Zentiva rostly také, ale růst nedosáhl ani jednoho procenta. Naopak největší pokles zaznamenalo CME (-4,87%), zatímco „průměrné“ poklesy ostatních klesajících titulů byly od -1 do -2%.
Solidní týdenní objem obchodů (na hlavním trhu BCPP) činil 17,218 mld Kč proti 16,647 mld Kč předminulý týden a 19,947 mld Kč v předpředminulém týdnu.

Pokles trhu v závěru minulého týdne vytvořil určitý prostor pro týden nadcházející. Mezi pravděpodobně rostoucí tituly by se daly zařadit ČEZ (pravděpodobné informace o akvizicích, ukončení odstávky v Temelíně, odborné diskuse ÚOHS o růstu cen v energetice), Erste (pokračuje obchodování nové emise za cen, jež jsou zatím vzdáleny pravděpodobné rovnovážné hladině odhadované (minimálně) kolem 48-49 EUR/akcii), Unipetrolu (mateřská společnost s dalšími akvizičními kroky v Litvě) a Zentivy (s jistou mírou volatility, neboť nastává období možného prodeje akcií z portfolií Warburg Pincus). Růstový impuls pro Orco by mohl vzejít z její tiskové konference ve čtvrtek.
Naopak ČT bude asi trpět kampaní Vodafonu a klesajícím počtem mobilních zákazníků. Philip Morris se budeientovat podle úterních výsledků své matky Altria Group.
K tomu všemu pak přibude očekávání dalšího vývoje úrokových sazeb v USA a potvrzení, či zmírnění negativních zpráv o vývoji hospodaření USA na konci minulého roku ovlivněné značnou měrou škodami hurikánů.

Autor článku

Petr Hlinomaz  

Články ze sekce: INVESTICE