BP: Výrobce farmak na léčbu HIV Gilead Sciences hlásí více než dvojnásobný nárůst zisku, akcie přesto poklesly o 2 procenta

31.01.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Biotechnologická společnost Gilead Sciences Inc. (GILD) včera oznámila více než dvojnásobné zvýšení čtvrtletního zisku za čtvrtý kvartál, za pomoci...

...pokračující poptávky po medikamentech k léčbě HIV, zejména léku Truvada, i když někteří analytici očekávali vyšší prodeje tohoto léku.


Za uplynulé tři měsíce se čistý zisk společnosti vyšplhal na 281,6 mil. USD/59 centů na akcii ve srovnání se ziskem 110,2 mil. USD/24 centů na akcii ve srovnatelném období loni. Vyjma mimořádných položek by společnost hospodařila se ziskem 54 centů na akcii.


Oznámeným ziskem společnost předčila průměrný odhad analytiků dotazovaných agenturou Thomson First Call, který počítal se ziskem 53 centů na akcii.


Celkové příjmy firmy meziročně vzrostly o 65 % na 609,3 mil. USD. Stejně jako ziskem, tak i příjmy společnost překonala konsensuální odhad trhu pro příjmy 591,8 mil. USD.


Prodeje medikamentů k léčbě HIV vzrostly ve čtvrtém kvartálu o 47 %, včetně prodejů kombinovaného léku Truvada. Prodeje léku Viread staršího léku na léčbu pacientů nakažených virem HIV, stejně tak i medikamentu Emtriva poklesly poté, co pacienti přešli na léčbu lékem Truvada.


Za celý rok společnost zaznamenala zisk 813,9 mil. USD/1,72 USD na akcii při příjmech 2,03 mld. USD.


Akcie GILD včera zavíraly poklesem o 3 % na 57,90 USD a v poobchodní fázi v reakci na oznámené výsledky ubraly 2 % na 56,70 USD.

Autor článku

Petra Holcová  

Články ze sekce: INVESTICE