BP: ABN Amro zvýšila na konci roku svůj zisk o bezmála tři procenta

31.01.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší nizozemská banka ABN Amro Holding NV dnes reportovala 2,9% zvýšení zisku za čtvrté čtvrtletí díky růstu zisku z brazilské divize a...

...obchodování cenných papírů s pevnými příjmy.

Čistý zisk banky za poslední tři měsíce vzrostl na 1,296 mld. EUR z 1,259 mld. EUR za shodné čtvrtletí před rokem.

Oznámeným ziskem společnost předčila průměrný odhad analytiků pro 908 mil. EUR.

Podle vyjádření výkonného ředitele společnosti Eijkmana Groeninka se firma v letošním roce zaměří na snížení nákladů a expanzi stávajících operací. Do roku 2008 společnost hodlá ročně ušetřit minimálně 750 mil. EUR.

Čistý zisk z obchodování vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí na 717 mil. EUR z 221 mil. EUR před rokem. V Brazílii se pak provozní zisk společnosti zvýšil o 94 procent na 167 mil. EUR.

Groenink dnes zopakoval plány společnosti na zpětný odkup akcií za 600 mil. EUR v prvním pololetí tohoto roku. Zisk firmy hodlá její výkonný ředitel zvýšit prostřednictvím akvizice italské banky Banca Antonveneta SpA, kterou společnost převzala po pětiměsíční bitvě ve třetím čtvrtletí.

Nizozemská banka se také rozhodla v rámci redukce svých operací k prodeji divize bytové výstavby Bouwfonds, která se na provozním zisku od spotřebitelské a komerční klientely podílí z 10 procent.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE