BP: Ericsson hlásí nárůst čtvrtletního zisku díky poptávce v Americe

31.01.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší světový výrobce mobilních sítí, společnost Ericsson AB, zvýšil ve čtvrtém čtvrtletí svůj zisk o 52 procent díky zvýšené poptávce z Ameriky....

...

Čistý zisk společnosti se za uplynulé tři měsíce zvýšil na 8,54 mld. SEK (1,1 mld. USD) z 5,62 mld. SEK za shodné období před rokem. Tržby společnosti se meziročně zvýšily na 45,7 mld. SEK z 39,4 mld. SEK.

Společnost Ericsson pod vedením Carla-Henrica Svanberga zvyšuje své prodeje, když vykazuje zvýšení poptávky po mobilních telefonech na trzích jako je Rusko nebo Latinská Amerika.

Analytici podle průzkumu agentury SME Direkt čtvrtletní zisk firmy odhadovali na 7,15 mld. SEK, při tržbách ve výši 43,89 mld. SEK.

Hrubá marže společnosti poklesla na 44,2 procenta z 45,6 procenta před rokem a 45,2 procenta ve třetím čtvrtletí, a současně vyšla i pod odhady trhu pro 45,5 procenta.

Provozní marže zůstala meziročně beze změny na 22,7 procenta, a také vyšla pod průměrným odhadem trhu pro 23,2 procenta.

Nejrychlejší růst společnost zaznamenala v Severní a Latinské Americe. Prodeje firmy v Severní Americe se zvýšily ve čtvrtém čtvrtletí oproti předešlému roku o 82 procent a prodeje v Latinské Americe vzrostly o 33 procent. Jediným regionem, kde společnost vykázala pokles prodejů, byla západní Evropa s 4,3% poklesem.

Společnost dnes také zopakovala svoji říjnovou projekci pro mírný průmyslový růst v letošním roce, což dle vyjádření firmy znamená expanzi v rozmezí vysokého jednociferného pásma (7-9 %).

Divize mobilních telefonů Sony Ericsson Mobile Communications Ltd., společný podnik s firmou Sony Corp. vytvořený v roce 2001, na počátku tohoto měsíce uvedla, že se její zisk ve čtvrtém čtvrtletí více než zdvojnásobil na rekordních 144 mil. EUR díky poptávce po telefonech vybavených fotoaparáty a hudebními přehrávačemi.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE