Souhrn týdne 23. 1. - 27. 1. na trzích USA

31.01.2006 | , Proventus Finance
INVESTICE


Akciové trhy se v uplynulém týdnu rychle otřepaly a vrátily se k silnému růstovému trendu. Důležitou roli sehrály zejména zlepšené hospodářské výsledky velkých firem, které tak velkou měrou přispěly k velmi pozitivnímu sentimentu...

a ... na Wall Street. Za špatnou zprávu pro americký trh s akciemi nelze považovat ani zpomalení hospodářského růstu v posledním čtvrtletí roku 2005, když tato skutečnost jenom podpořila očekávání investorů, že již v krátké době dojde ke konci zvyšování úrokových sazeb. Index Dow Jones posílil o 2.25% a uzavíral tak na hodnotě 10907.21 bodů. S&P index vzrostl o 1.76% na konečnou hodnotu 1283.72 bodů a technologický Nasdaq vyskočil o 2.52% na uzavíracích 2304.23 bodů.

Rovněž evropské akciové trhy dosáhly velice dobrých výsledků, když se jim dařilo dokonce ještě lépe, než jejím americkým protějškům. Hlavní evropské akciové indexy dokázaly překonat další důležité technické hranice a bude zajímavé sledovat, zda se z těchto hodnot dokáží v nejbližší době posunout ještě výše či se na nich dokáží alespoň udržet. Hlavní souhrnný evropský index DJ Euro STOXX 50 dosáhl úrovně 3669.70 bodů a hlavní německý index XETRA DAX 30 vystoupal na hranici 5641.43 bodů.

 

Makroekonomické zprávy

 

Americký trh se stávajícími domy a byty v loňském roce dosáhl rekordní hodnoty, když bylo prodáno 7.072 mil. těchto nemovitostí. Jedná se již o pátý rekordní rok v řadě. V prosinci však došlo ve srovnání s listopadem k poklesu prodeje těchto obydlí o 5.7% na celoročně přepočtené tempo 6.6 mil. z předchozích 7.0 mil, přičemž analytici očekávali pokles pouze na 6.90 mil.

 

Objem zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby v prosinci vzrostl o 1.3%, zatímco ekonomové očekávali zvýšení pouze o 1%. Růst zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby v předchozím měsíci byl revidován na 5.4% ze 4.4% a překvapení tak bylo o to příznivější. V listopadu se o prudký růst zasloužily především zakázky na civilní letadla. Data potvrzují, že silný růst ekonomiky v rozmezí 3-4.1% by měl pokračovat i v příštím roce.

 

Ve čtvrtém čtvrtletí došlo k výraznějšímu zpomalení růstu ekonomiky USA, když HDP vzrostl pouze o 1.1%. Ukazatel tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří odhadovali hospodářský růst na 2.8%. Za celý rok růst HDP zpomalil na 3.5% ze 4.2% v roce 2004. Důvodem zpomalení tempa růstu ekonomiky byl zejména pokles růstu spotřeby domácností a oslabení růstu investic.

 

Průzkum mnichovského ekonomického institutu ukázal, že německá podnikatelská důvěra v lednu vzrostla na 102 body oproti revidovaným 99.7 bodům v prosinci. Ekonomové očekávali růst indexu pouze na 99.8 bodu. Index podnikatelského prostředí vzrostl po optimistických výhledech producentů a maloobchodníků kteří v blízké době očekávají oživení ekonomiky Eurozóny.

 

Růst hrubého domácího produktu ve Velké Británii byl ve čtvrtém čtvrtletí 0.6% a meziročně HDP vzrostlo o 1.7%. Ekonomové odhadovali růst HDP v posledním čtvrtletí roku 2005 o 0.5%.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Americký výrobce spotřebních produktů, společnost Procter & Gamble Co. reportoval vyšší čtvrtletní zisk za podpory silných výsledků z divizí na výrobu domácích a kosmetických přípravků. Společnost též těžila z operací firmy Gillette, k jejíž akvizici došlo v říjnu roku 2005. Procter & Gamble za druhé fiskální čtvrtletí vykázal zisk ve výši 2.55 mld. USD či 72 centů na akcii ve srovnání se ziskem 1.98 mld. USD či 72 centů na akcii před rokem.  Analytici odhadovali zisk společnosti ve výši 69 centů na akcii. Příjmy společnosti meziročně vzrostly o 27% na 18.34 mld. USD, přičemž ekonomové očekávali růst na  18.22 mld. USD. Společnost současně zvýšila svůj finanční výhled pro celý rok.

 

Světová softwarová společnost Microsoft zaznamenala v posledním čtvrtletí loňského roku čistý zisk ve výši 34 centů na akcii, což představuje meziroční nárůst o 5%. Bez započtení daňového výnosu ve výši 1 centu firma splnila očekávání trhu nastavené na 33 centů. Tržby společnosti se meziročně zvýšily o 9% na 11.84 mld.USD, což je méně než očekávaných 11.96 mld. USD. Podle odhadů analytiků za nižšími tržbami stojí především menší než očekávaný prodej herních konzolí Xbox 360, který souvisel s neschopností firmy dodat na trh dostatek těchto jednotek k pokrytí celkové poptávky.

 

Farmaceutická společnost Bristol-Myers Squibb oznámila zvýšení čistého zisku ve čtvrtém čtvrtletí na 499 mil. USD ze 139 mil. USD před rokem, kdy hospodářské výsledky byly zkresleny vysokými mimořádnými náklady. Společnost však zároveň prohlásila, že v letošním roce zisk pravděpodobně klesne o 13 až 20% v důsledku konkurence ze strany levných generických léků, které kopírují značkové prostředky s prošlou patentovou ochranou. Tržby společnosti klesly o 1% na 5.19 mld. USD a zůstaly tak zhruba o 100 mil. USD za odhady analytiků.

 

Velkým zklamáním pro investory byly výsledky největší světové automobilky General Motors, která oznámila, že její ztráta v loni dosáhla výše 8.6 mld. USD oproti zisku 2.8 mld. v předchozím roce. Ve čtvrtém čtvrtletí se čistá ztráta prudce zvýšila na 4.8 mld. USD z 99 mil. USD před rokem. Příčinou špatných výsledků byly především vysoké náklady na suroviny a pracovní sílu, uzavření několika provozů, snížení počtu zaměstnanců o 30 000, bankrot dceřinné společnosti Delphi, pokles podílu na trhu a slabý odbyt klíčových modelů aut. Bez zahrnutí restrukturalizačních nákladů a dalších jednorázových položek dosáhla čtvrtletní ztráta 1.2 mld. USD či 2.09 USD na akcii. Výrazně tak zklamala očekávání analytiků, kteří odhadovali ztrátu ve výši 12 centů na akcii. Tržby společnosti se v posledním čtvrtletí snížily na 51.2 mld. USD z 51.4 mld. USD před rokem. Celoroční tržby klesly na 192.6 mld. USD ze 193.5 mld. USD.

 

Světová jednička v produkci mobilních telefonů finská Nokia ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku zaznamenala čistý zisk ve výši 1.07 mld. EUR, což je o 10 mil. EUR méně než před rokem. Zisk na akcii dosáhl úrovně 25 centů a zvýšil se tak o 1 cent oproti minulému roku. Analytici očekávali čistý zisk na úrovni 1.09 mld. EUR. Tržní podíl Nokie meziročně vzrostl o 1.6% na celkových 32.6% a udržuje si tak výsadní postavení na trhu mobilních telefonů.

 

Společnost Mittal Steel oznámila, že učinila nabídku na převzetí společnosti Arcelor. Za jednu akcii Arceloru nabízí 28.21 EUR, což představuje 31% prémii oproti měsíčnímu průměru. Pokud by nakonec došlo k uzavření transakce, došlo by ke vzniku producenta oceli s roční kapacitou přesahující 100 mil. tun. Tržní kapitalizace nového subjektu by dosahovala cca 40 mld.USD.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

V uplynulém týdnu došlo k zastavení nárůstu cen ropy, ke kterému docházelo o samého počátku roku. Po mírné korekci ropa uzavírala na 67.55 USD za barel a oslabila tak o 0.88%. Cena zemního plynu klesla o 2.09% na 8.80 USD za mil. BTU. Na devizovém trhu se pokles dolaru zastavil, když vůči euru americký dolar posílil o 1.59% a oproti anglické libře o 1.03%. Nejvyšší zisk si však dolar připsal vůči japonskému jenu, když si dokázal polepšit o celých 2.88%. Také česká koruna odevzdala část svých dřívějších zisků a vůči dolaru oslabila o 0.88%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE