BP: Biotechnologická společnost Chiron se vrátila k ziskovosti

01.02.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Biotechnologická společnost Chiron Corp. (CHIR) v úterý reportovala mnohem vyšší než očekávaný zisk za čtvrté čtvrtletí, oproti ztrátě za shodné...

...období před rokem, když obnovila prodeje vakcín proti chřipce a zaplatila nižší daně.

Chiron, která souhlasila s převzetím své firmy švýcarskou farmaceutickou společností Novartis AG, oznámila za uplynulé tři měsíce zisk 144,2 mil. USD/71 centů na akcii, ve srovnání se ztrátou 23,1 mil. USD/12 centů na akcii za shodné čtvrtletí před rokem.

Kalifornská společnost uvedla, že se její očkovací látka proti chřipce Fluvirin vrátila v loňském roce na americký trh a prodalo se jí asi 13 milionů dávek. Továrna firmy v anglickém Liverpoolu obnovila dodávky vakcín poté, co vyřešila kontaminační problémy, kvůli kterým byla na konci roku 2004 uzavřena.

Výkonný ředitel firmy Howard Pien řekl, že by společnost měla pro nadcházející chřipkovou sezónu vyrobit 40 milionů dávek Fluvirinu, ale jak podotkl, skutečná produkce bude záviset na řadě zatím neznámých faktorů.

Bez započtení jednorázových položek společnost za uplynulé tři měsíce vykázala zisk 81 centů na akcii, a výrazně tak předčila průměrný odhad trhu pro 51 centů na akcii.

Příjmy společnosti za čtvrtý kvartál vzrostly o 42 procent na 615,6 mil. USD, oproti odhadům trhu pro 558,6 mil. USD.

Akcie CHIR včera posílily o 1,36 % na 45,60 USD, v poobchodní fázi zpevnily o 0,33 % na 45,75 USD.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE