Lednové obchody v RM-S pod taktovkou ČEZ a Unipetrolu

01.02.2006 | , RM-Systém
INVESTICE


Přelom roku a první měsíc roku nového, nic nezměnily na vývojových tendencích na trhu s cennými papíry RM-S. Cenová hladina se neustále zvyšuje, v

popředí zájmu jsou i nadále akcie ČEZ a rovněž cenotvorné aukční obchody jsou na dobré úrovni. Na vývoji trhu se nijak výrazně neprojevily ani extrémní mrazy a s nimi spojené některé problémy s ropou, pokračování kauzy Unipetrol před poslaneckou komisí a politické klima v Polsku. Na druhé straně jistě investory povzbudily ekonomické výsledky velkých společností a republiky jako celku, silná koruna, stabilní prostředí kapitálového trhu a v neposlední řadě i pozitivní impulsy zvenčí.

Cenový indikátor trhu RM-S, index PK 30, na počátku měsíce téměř denně posouval hranice historického maxima, celkem byl v lednu rekord indexu překonán dvanáctkrát z 22 obchodních lednových dnů. Stejně jako v prosinci i v lednu index celoměsíční obchodování uzavíral na rekordní hodnotě, 2544,54 bodů bylo o 7,5 % více než tomu bylo koncem prosince. Pozitivní vliv na vývoj indexu měly již zmíněné emise akcií. Akcie Unipetrolu za leden posílily o 27,7 % a uzavíraly měsíc těsně pod hranicí tří set korun. Tuto hranici prolomily dva po sobě jdoucí dny před tím, současný historický kurz akcií Unipetrolu na trhu RM-S tak činí 300,50 Kč. Ještě na začátku loňského roku se tyto akcie prodávaly pod hranicí sto korun, v průběhu roku postupně posilovaly, ale skutečně raketový start měly v letošním roce. Koncem loňského prosince se kurz pohyboval na úrovni 230 korun, výše uvedený přírůstek kurzu akcií Unipetrolu tak znamená v korunovém vyjádření 70 korun. Majetek v rukou akcionáře tak vzrostl o dalších téměř jedenáct miliard na 53,7 mld. Kč.

Akcie ČEZ jsou již dlouhou dobu leadrem trhu. Téměř denně jsou nejvíc obchodovaným cenným papírem a neustále rostoucí kurz láká další investory. V základu tohoto jevu jsou jak pozitivní výsledky společnosti, tak i její agresivní privatizační politika. Podle kriteria počtu koncových uživatelů (6,6 mil.) je již ČEZ na osmém místě v Evropě. V uplynulém měsíci podala společnost závaznou nabídku na 67,5 % podíl v rumunské distribuční společnosti Electrica Mantenia Sud a podepsala smlouvy na nákup majoritních podílů ve dvou polských elektrárenských společnostech Elcho a Skawina. Kurz akcií ČEZ byl koncem ledna vyšší než v prosinci o 11,6 % a v posledních třech lednových dnech pokořil hranici osmi set korun. Historický kurz tak měl koncem ledna hodnotu 814,90Kč. Přitom obě zmiňované emise, Unipetrol a ČEZ, mají stokorunovou jmenovitou hodnotu.

Akcie Unipetrolu přitom nebyly na prvním místě v lednovém růstu kurzu. Z akcií, se kterými byl v lednu uzavřen obchod měly největší růst akcie Lesostaveb Šumperk s přírůstkem 56,6 %, není jistě náhodou, že mezi emise s největším růstem patří i Setuza (44,2 %) a Spolana ( 27,6 %). Na trhu bylo v lednu sedmdesát emisí akcií a se všemi byl realizován obchod. Z celkového počtu mělo meziměsíční růst kurzu 52 emisí a pokles pouze 17, z toho nejhlubší pokles prodělaly akcie ČKD Kutná Hora s poklesem o 18 % a Slezan Frýdek-Místek s poklesem 13,3 %.

Na volném trhu RM-S byl v lednu ustálený počet 19 emisí a tradičně největší zájem byl o akcie Mittalu Steel Ostrava, kurz těchto akcií se stále více blíží magické hranici tří tisíc, koncem ledna se ustálil na 2800 korun a byl o 10 % vyšší než koncem prosince. Pilně se obchodovalo rovněž s další emisí ze stejného regionu, s akciemi Vítkovic, u kterých však byl koncem měsíce zaznamenán pokles kurzu, takže v meziměsíčním srovnání akcie poklesly o 1,7 % na 265 korun. Z devatenácti akcií na trhu nebyl uzavřen žádný obchod pouze s akciemi Tranzy.

Na oficiální trhu RM-S bylo koncem ledna celkem 123 emisí, v tom bylo 70 emisí akcií, dva podílové listy Akro, které byly opět uvolněny pro obchodování, a 51 dluhopisů. Ve srovnání s koncem roku 2005 nedošlo v počtech jednotlivých druhů emisí k žádné změně.

Ing. Ivan Nápravník
RM-SYSTÉM, a.s.

Autor článku

Ivan Nápravník  

Články ze sekce: INVESTICE