BP: Akzo Nobel plánuje IPO své farmaceutické divize, ve 4/Q více než zdvojnásobil svůj zisk

07.02.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Nizozemská chemická společnost...

...Akzo Nobel NV dnes oznámila, že se její zisk za čtvrté čtvrtletí více než zdvojnásobil a společně s tím uvedla, že hodlá ve druhém pololetí tohoto roku upsat samostatně část akcií své farmaceutické divize na veřejném trhu.

Společnost, která je největším výrobcem nátěrových hmot na světě, uvedla, že do tří let od veřejného úpisu akcií farmaceutické divize chystá rozdělení firmy na dvě samostatné společnosti, z nichž jedna bude zaměřena na jádrové operace výroby nátěrových hmot a chemikálií, a druhá se bude zabývat výrobou farmaceutických produktů a ponese název Organon Biosciences. Načasování veřejného úpisu akcií bude dle vyjádření společnosti záviset na postupu nových produktů divize Organon.

Investoři přijali tuto zprávu s nadšením a akcie společnosti dnes dopoledne na amsterdamské burze posílily o 6,4 procenta na 42,96 EUR.

Za poslední rok akcie společnosti vzrostly o 25 procent na základě spekulací, že by společnost mohla prodat nebo vyčlenit svoji farmaceutickou divizi Organon, která v loňském roce vytvořila příjmy ve výši 3,5 mld. EUR.

Za čtvrté čtvrtletí se zisk společnosti více než zdvojnásobil na 317 mil. EUR ze 153 mil. EUR za shodné období před rokem, a to zejména díky mimořádnému zisku ve výši 283 mil. EUR.

Příjmy firmy se za toto čtvrtletí zvýšily o 7 % na 3,31 mld. EUR.

Ve farmaceutické divizi se provozní zisk společnosti snížil o 3 % na 84 mil. EUR a v divizi nátěrových hmot společnost vykázala pokles zisku o 19 % na 42 mil. EUR.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE