Co přinesou nové sazby DPH na bytovou výstavbu

07.02.2006 | , Cyrrus
INVESTICE


Poté, co se Polsko rozhodlo nevetovat evropskou dohodu o DPH, dočkáme se pravděpodobně u nás těchto změn: Po skončení výjimky přejdou v roce 2008 stavební práce...

Poté, co se Polsko rozhodlo nevetovat evropskou dohodu o DPH, dočkáme se pravděpodobně u nás těchto změn:

  • Po skončení výjimky přejdou v roce 2008 stavební práce do standardní sazby DPH (tj. z 5% do 19%)
  • Bude zavedena výjimka na novou výstavbu u tzv. sociálního bydlení, které zůstane v 5% sazbě. Sem bude podle vyjádření politiků spadat 70% až 80% nové výstavby.
  • Rekonstrukce a úpravy budou mít výjimku prodlouženu do roku 2010.

Z výše uvedeného vyplývá, že v příštích pěti letech se bude přechod do vyšší sazby DPH týkat pouze nových bytů a rodinných domů ve vyšší cenové kategorii, další významná změna by měla přijít po roce 2010, kdy se zvýší DPH na rekonstrukce.

Jaké tedy budou v nejbližší době dopady na realitní trh? V oblasti dražších bytů v současné době není tak široká nabídka, jako v oblasti levnější bytové výstavby, v některých lokalitách mimo Prahu je jí dokonce výrazný nedostatek. Přitom poptávka v této oblasti není příliš cenově elastická. Můžeme proto očekávat, že se zvýšená DPH do cen bytů vyšší třídy z velké části promítne, zároveň ale nedojde k výraznému poklesu poptávky. Dopad na zbytek realitního trhu pak bude velice omezený a mnohem menší než se kterým trh původně počítal v důsledku úplného zrušení výjimek.

Tak jako tak již velká část zájemců o nové bydlení kvůli předchozí nejistotě urychlila nákupy u všech kategorií bytů, takže po roce 2007 můžeme společně s dokončením současných projektů očekávat výrazné zpomalení objemu výstavby. V delším výhledu ale bude díky “sociální” výjimce trh pokračovat v růstu v souladu s růstem celé ekonomiky. Mnohem větší šok přijde v roce 2011 s ukončením výjimky na rekonstrukce, který poznamená široké spektrum stavebníků a pravděpodobně povede k růstu preference nákupu nového bydlení.

Podstatně významnější bude pro realitní trh také postup v deregulaci nájemného. Případné skutečné uvolnění pětiny bytového fondu, která je nyní blokována regulovaným nájemným by pravděpodobně vedlo k výraznému poklesu tržních nájmů v nejnižších kategoriích bydlení (panelová sídliště) a s tím i k poklesu tržních cen v této oblasti. Významné omezení růstu cen by deregulace znamenala i pro novou výstavbu v tomto segmentu, což by ale na druhou stranu podpořilo poptávku. Jinak řečeno developeři v tomto segmentu nahradí nižší marže rychlejším růstem tržeb. Kromě realitního trhu by pak dopady deregulace pocítil díky zvýšení dostupnosti nájemního bydlení a s tím mobility obyvatel především trh práce, který by se tak dostal ze současné patové situace.

Autor článku

Petr Bartek  

Články ze sekce: INVESTICE