AIG zaplatí odškodné 1,64 miliardy dolarů

09.02.2006 | , Cyrrus
INVESTICE


Největší světová pojišťovna American International Group (AIG) zaplatí 1,64 miliardy dolarů (asi 38,8 miliardy Kč) jako odškodné za své chyby (manipulace s účty, podvody...

Největší světová pojišťovna American International Group (AIG) zaplatí 1,64 miliardy dolarů (asi 38,8 miliardy Kč) jako odškodné za své chyby (manipulace s účty, podvody na investorech a dalších prohřešky).

Generální prokurátor státu New York - Eliot Spitzer prohlásil, že AIG byla a je seriózní firmou, která nemusela podvádět, ale vyšší manažeři se domnívali, že je přijatelné podvádět investorskou veřejnost a regulační orgány. Spitzer podal na AIG žalobu loni v květnu a později se k němu přidaly další instituce, včetně Komise pro cenné papíry (SEC).

Z celkové částky odškodného získá 800 milionů dolarů burzovní komise SEC. Přibližně 375 milionů dolarů získají klienti AIG, dalších 344 milionů dolarů půjde na účty jednotlivých států, které chování pojišťovny v období let 1986 až 1995 poškodilo.

Dohoda o vyrovnání je konečná. Výše odškodného však představuje méně než dvě procenta z účetní hodnoty AIG. Toto mimosoudní vyrovnání mezi AIG a úřady představuje jedno z největších, na které americké podniky dosud přistoupily.

K dnešnímu dni kurz akcií AIG nezaznamenal výraznější změnu. Oproti včerejšku dokonce posílil o 1,11%. V souvislosti s těmito informacemi lze však v krátkodobém horizontu očekávat určité poklesy kurzu.

Autor článku

Petr Pelc  

Články ze sekce: INVESTICE