BP: Olympus reportuje za období duben-prosinec nárůst zisku o 46 procent

10.02.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Japonská společnost...

...Olympus Corp. vykázala za období duben-prosinec 46procentní nárůst zisku díky snížení nákladů u operací digitálních fotoaparátů a silným prodejům endoskopů. Společnost dnes také zvýšila projekci zisku pro celý stávající rok.

Společnost Olympus, která je po firmách Canon Inc., Sony Corp. a Eastman Kodak (EK) čtvrtým největším světovým výrobcem digitálních fotoaparátů, se nedávno potýkala s finančními potížemi, když produkce firmy nebyla dostatečná natolik, aby mohla konkurovat prudkým poklesům cen.

V posledních několika měsících se ale ziskovost firmy v operacích výroby fotoaparátů výrazně zlepšila, když společnost zredukovala počet pracovníků, omezila investice do reklamy a zaměřila se na zvýšení ziskovosti namísto zvyšování svého podílu na trhu. K lepšímu hospodaření firmy přispělo i oslabení japonského jenu.

Za devět měsíců končících v prosinci společnost vykázala provozní zisk ve výši 38,2 mld. jenů (321,4 mil. USD), nárůst z 26,1 mld. jenů za shodné období před rokem.

Tržby za toto období vzrostly o 28,7 % na 727,5 mld. jenů.

Minulý rok Olympus zahájil restrukturalizaci divize na výrobu fotoaparátů, která zahrnuje i redukci 4 000 pracovníků, zejména v Číně, a sloučení domácí produkce do jediné továrny. Cílem restrukturalizace je snížit náklady o 13 mld. jenů do konce března.

Společnost těžila také ze silných prodejů flexibilních endoskopů, když zaujímá 70procentní podíl trhu, ačkoliv konkurenční společnosti Fuji Photo Film Co a Pentax Corp. těžce usilují rozšíření svého podílu na tomto trhu.

Olympus dnes zvýšil odhad provozního zisku za rok končící v březnu letošního roku na 58 mld. jenů z 56 mld. jenů. Konsensuální odhad trhu hovoří o zisku 49,8 mld. jenů.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE