BP: Electrolux AB se propadl ve 4. čtvrtletí do ztráty 440 mil. SEK

14.02.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší světový výrobce domácích spotřebičů, společnost...

...Electrolux AB, dnes reportoval ztrátu za čtvrté čtvrtletí v důsledku nákladů na uzavření továrny v Německu. Společnost ovšem současně uvedla, že pro letošní rok očekává nárůst zisku.

Čistá ztráta firmy za uplynulé tři měsíce činila 440 mil. SEK (56 mil. USD), ve srovnání s čistým ziskem 728 mil. SEK za shodné období před rokem.

Čtvrtletní příjmy společnosti se zvýšily o 17 procent na 33,6 mld. SEK.

Společnost Electrolux uzavírá své výrobní podniky v západní Evropě včetně továrny AEG v Nurembergu, která zaměstnává asi 40 procent celkové pracovní síly firmy v Německu. K přesunu výroby do zemí s nižšími mzdovými náklady jako je třeba Polsko společnost přiměly vyšší ceny surovin, stagnující poptávka v Evropě a vyšší konkurence na trhu.

Společnost nyní očekává, že za letošní rok vykáže vyšší provozní zisk, když poptávka v Severní Americe a Evropě vykazuje určitý růst.

Bez započtení mimořádných nákladů společnost vykázala za uplynulé čtvrtletí nárůst zisku o 42 procent na 2,06 mld. SEK, za podpory vyšších cen spotřebičů a vyšších prodejů v USA, kde firma vytváří více než jednu třetinu svých příjmů.

Výkonný ředitel firmy Hans Straaberg hodlá zredukovat náklady firmy o zhruba 3,5 mld. SEK, když plánuje během příštích tří let přesunout zhruba polovinu výroby firmy ze zemí s vysokými náklady do zemí s nižšími náklady na výrobu. Od roku 2002 společnost uzavřela 15 továren.

Firma dnes zároveň potvrdila své plány na vyčlenění a IPO akcií své divize zabývající se výrobou zahradní techniky, jež ponese název Husqvarna. Prvotní úpis akcií této divize by se měl na stockolmské burze uskutečnit v první polovině června letošního roku.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE