US ekonomika zřejmě vykáže stále solidní ekonomický růst

14.02.2006 | , Afin Brokers
INVESTICE


Pondělní obchodní den na Wall Street se americkým akciovým trhům nevydařil způsobem, který by mohl přispět k lepšímu nastavení sentimentu na trzích a dokázal by tak v...

...tomto týdnu dále posunout již dosažené mety hlavních akciových indexů. V současné době probíhá jistá stagnace na trzích, určité přeskupování pozic v rámci sektorů i jednotlivých akcií. Stále se opakují stejné argumenty, které ovlivňují chování trhu v posledních zhruba 14 dnech.


Jednak se jedná o obavy z možných inflačních tlaků spojené se spekulacemi jakým dalším směrem se bude ubírat měnově-úroková politika FED v čele s novým šéfem. V tomto směru se objevil komentář presidentky Cleveland Federal Reserve v tom smyslu, že US ekonomika zřejmě vykáže stále solidní ekonomický růst a to samozřejmě „přiživilo“ debaty o dalším navyšování sazeb. V rámci korporátní sféry je třeba zmínit článek v týdeníku Barron´s o firmě Google (GOOG), kde se píše o možnosti poklesu kursu akcií GOOG na polovinu současné hodnoty v důsledku cenových tlaků od konkurentů Microsoft (MSFT) a Yahoo (YHOO) na on-line produkty.


Hlavní akciové indexy US trhů se tedy zastavily před úterním tradingem na těchto postupných hodnotách:
Blue chips index Dow Jones Industrial Average je na úrovni 10892,32 bodů (-26,73 bodů, resp. -0,2%) s tím, že do pořadí TOP 3 akcií patří Home Depot (HD), Honeywell (HON) a 3M (MMM), naopak se nedařilo trojici FLOP 3 ve složení IBM, Altria Group (MO) a Alcoa (AA).
Technologický index Nasdaq Composite se nachází na 2239,81 bodech (-22,07 bodů, resp. -1,0%).
Stejně tak širší index Standard and Poor´s 500 se dostal na hranici 1262,86 bodů (-4,13 bodů, resp. -0,3%).

Zobchodované objemy naznačují opatrnost při vstupu na trhy, neboť na NYSE se zobchodovalo 1,36 mld kusů akcií a na Nasdaq to bylo 1,68 mld kusů akcií. Ve srovnání s předchozími dny jde o podprůměrnou úroveň.


Cena ropy poklesla v rámci březnového kontraktu na kurs 61,24 USD za barel (-0,60 USD) na NYMEX, což je 6-ti týdenní minimum této komodity.


Sektorově lze vyselektovat odvětví internetů, polovodičů, networks a ropných služeb, které doznaly změn kursů směrem dolů.


Na trhu státních dluhopisů se benchmarkový titul 10Y Treasury Note dostal na kurs 99 10/32 % nominální hodnoty s výnosem 4,59 % p.a.


Dnešní makroukazatele budou podle ekonomického kalendáře obsahovat tyto položky: Retail Sales za leden 06 (očekávání 0,8%) a Business Inventories za prosinec 05 s očekáváním 0,3%.


Na forexových trzích se cross rates EUR/USD nacházejí na hranici 1,1914 a JPY/USD na hranici 117,25. Zlato na NYMEX stojí 538,30 USD za trojskou unci a tudíž klesá. Severomořská ropa Brent je na kursu 60,68 USD za barel a Light Sweet Crude Oil March Delivery je za 61,22 USD za barel.


Afin Brokers, a.s.

Ing. J. Stoulil


Autor článku

Ing. Josef Stoulil  

Články ze sekce: INVESTICE