BP: Maloobchodní tržby v USA vykázaly největší růst od května 2004

14.02.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Maloobchodní tržby v USA vzrostly v měsíci lednu o silných 2,3 procenta, a bezmála trojnásobně tak předčily odhady analytiků a současně vykázaly...

...největší růst od května 2004 díky zvýšeným nákupům automobilů, oděvů a nábytku v povánočním období.

Bez započtení prodejů automobilů a autodílů se maloobchodní tržby v minulém měsíci zvýšily o 2,2 procenta, což představuje největší meziměsíční nárůst za více než šest let.

Nárůst celkových tržeb i tržeb mimo automobilový sektor značně předčil očekávání analytiků Wall Streetu. Ti u celkových maloobchodních tržeb očekávali nárůst o 0,8 % a bez započtení vlivu prodaných automobilů předpokládali zvýšení o 0,7 %.

Vyšší než očekávaný růst maloobchodních tržeb za měsíc leden mírně zastínila revize prosincových čísel. Maloobchodní tržby v prosinci vzrostly o pouhých 0,4 %, když původní zprávy hovořily o 0,7% zvýšení. Nárůst tržeb mimo automobilový sektor zůstal na původních 0,2 procenta.

Prodeje motorových vozidel a autodílů vzrostly v lednu o 2,9 % po 1,2% zvýšení v prosinci. Prodeje pohonných hmot vzrostly minulý měsíc o silných 5,5 %. Bez započtení prodejů automobilů i pohonných látek se maloobchodní tržby v lednu zvýšily o 1,8 procenta, což je nejvyšší nárůst od března 2004.

Prodeje nábytku se zvýšily o 3,7 procenta, prodeje elektroniky a domácích spotřebičů vzrostly o 2 procenta a prodeje stavebních materiálů a zahradní techniky vzrostly o 3,4 procenta.

Naproti tomu pokles o 2,6 procenta vykázali obchodníci provozující zásilkovou službu či prodeje po internetu, a zaznamenali tak největší snížení od září 2001.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE