Dividendy budou v roce 2006 v zorném poli i v USA

14.02.2006 | , Afin Brokers
INVESTICE


Rok 2006 bude pravděpodobně zařazen zejména zásluhou tzv. stock pickers (tzn. do značné míry opatrní investoři do akcií volící konkrétní vytipované akcie) mezi...

...období, kdy budou ve zvýšené míře aktivně vyhledávány tituly se solidní výší dividend a z toho plynoucím stálým příjmem pro vlastníky předmětných akcií.
Podle zdroje ze Standard and Poor´s se počet vyplácených dividendových požitků v roce 2005 zvýšil o 9,2% ve srovnání s průměrem, který existoval před 10- ti lety. Pokud korporátní zisky zůstanou zdravé a silné, mohou být letos dividendové výsledky ještě lepší.


Pozornost médií v roce 2005 se zaměřila na ten fakt, jak jsou firmy schopny naakumulovaný cash získaný z realizovaných zisků přetransformovat částečně do dividend a uspokojit tak lačné akcionáře. Výplata dividend tak bude dávat jistou odpověď právě na předchozí otázky. V roce 2005 došlo v 1949 případech k nárůstu výplaty dividend, což je téměř o 12% více než tomu bylo v roce 2004 a v celkovém pohledu jde o nejvíce od roku 1999.


Pokud se podíváme na konkrétní příklady navýšení výplaty dividend, můžeme zmínit bankovní firmu Bank of America (BAC), kdy došlo v oblasti dividend k jejich čtvrtletnímu zvýšení o 5 centů, resp. o 11%. Stejným příkladem může být i výrobce papírenského a drogistického zboží Kimberly - Clark Corp. (KMB), který rovněž přistoupil k úpravě dividendy o 5 centů nahoru, resp. 12,5%. Dá se tedy říci, že pokud US ekonomika obecně bude vykazovat nadále solidní růst a současně budou firemní zisky dobré, pravděpodobně se můžeme dostat v roce 2006 v oblasti nárůstu dividend k číslu 2000 případů.


Investoři, kteří aktivně vyhledávají dostatečně a aktivně diversifikovaná portfolia, mohou realizovat na trhu nákup investičních fondů (tzv. forma mutual funds), které jsou zaměřeny na akcie s relativně vysokým výnosem.
Další alternativou pro sofistikované investory, mohou být tzv. exchange-traded funds (ETF), jejichž primárním zaměřením jsou firmy vyplácející pravidelně a dlouhodobě dividendy. Konkrétně se jedná o ETF s názvem „the streetTRACKS SPDR Dividend ETF“ (ticker SDY). Tento ETF se běžně obchoduje jako normální akcie na burze AMEX. V portfoliu tohoto ETF jsou zařazeny tituly akcií, které pravidelně zvyšují úroveň dividend za posledních nejméně 25 let v řadě za sebou.


Takovými „vzornými“ firmami jsou například následující:


Johnson and Johnson (JNJ) – kosmetický gigant s kursem kolem 58 USD za akcii
Anheuser – Busch (BUD) – výrobce nápojů s kursem kolem 40,50 USD za akcii
General Electric (GE) – průmyslový konglomerát US ekonomiky s kursem kolem 33,40 USD
za akcii




Afin Brokers, a.s.

Ing. J. Stoulil


Autor článku

Ing. Josef Stoulil  

Články ze sekce: INVESTICE