Na Wall Street index DJIA nad psychologickou hranici 11000 bodů

15.02.2006 | , Afin Brokers
INVESTICE


Na Wall Street se včera podařilo akciovým trhům poměrně zásadně posílit a vyhovět tak investorským přáním a to zejména těm nově realizovaným prostřednictvím...

...dodatečných investorských prostředků alokovaných do trhů z důvodu korekce a zajímavých kursů akciových titulů. Důležitým momentem je návrat indexu DJIA nad psychologickou hranici 11000 bodů a rovněž index Nasdaq Composite nezůstal ve svém zhodnocení pozadu. Zřejmým důvodem byly dobré makroukazatele z oblasti maloobchodních prodejů, kdy američtí spotřebitelé si opravdu šáhli řádným způsobem do svých peněženek. Stejně tak další pokles ceny ropy na 6-ti týdenní minimum hrál důležitou roli a closing se odehrál na kursu 59,57 USD za barel na NYMEX (-1,67 USD). Zásoby ropy v USA se ukázaly být větší než bylo původní očekávání.

Odraz situace na trzích se projevil v hlavních akciových indexech následujícím způsobem:
Blue chips index Dow Jones Industrial Average je na úrovni 11028,39 bodů (+136,07 bodů, resp. +1,2%) s tím, že do pořadí TOP 3 se dostaly akcie Caterpillar (CAT), Home Depot (HD) a Altria Group (MO), na druhé straně skupina FLOP 3 je v sestavě General Motors (GM), Pfizer (PFE) a Exxon Mobil (XOM).
Technologicky laděný index Nasdaq Composite se zastavil na hranici 2262,17 bodů (+22,36 bodů, resp. +1,0%).
Rovněž širší index Standard and Poor´s 500 se dostal výše na hodnotu 1275,53 bodů (+12,67 bodů, resp. +1,0%).
Zobchodované objemy byly průměrné a na NYSE se tak zobchodovalo celkem 1,80 mld kusů akcií a na Nasdaq to bylo 1,82 mld kusů akcií.
Podle sektorů posílily akcie bankovních institucí, brokerských domů, aerolinky, odvětví stavebnictví a přepravní firmy. Naopak se tolik nedařilo akciím firem z oblasti ropných služeb, energií a utilit.


Pro dnešní trading a zřejmě i pro další dny bude výstup z prvního veřejného vystoupení nového šéfa FED B. Bernankeho, který bude mít dnes před bankovním výborem Senátu. Participanti trhu by chtěli unisono slyšet z úst chairmana FED, že americká centrální banka (federální rezervní systém) se pohne blížeji ke konci stávající podoby upravování úrokových sazeb. Žádný jiný scénář by nepomohl trhům lépe než toto toužebné očekávání, v opačném případě se trhy nebudou zhodnocovat žádoucím způsobem. Jedná se o to, že FED od června 2005 již 14x po sobě navýšil benchmarkovou úrokovou sazbu overnight banking rate z minima 1% na současných 4,50 % p.a.


Dnešní makroukazatele budou podle ekonomického kalendáře obsahovat tyto položky: NY Empire State Index za únor 06 (očekávání ekonomické aktivity v regionu NY je na úrovni 18,0), dále Net Foreign Purchases za prosinec 05, poté to bude Capacity Utilization za leden 06 (očekávání je 80,8%), Industrial Production za leden 06 (očekávání 0,2%) a stav zásob ropy Crude Inventories k datu 10.2. t.r.


Na forexových trzích jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,1904 a JPY/USD na hranici 117,52. Zlato na NYMEX stojí 544,10 USD za trojskou unci. Severomořská ropa Brent je za 59,70 USD za barel a Light Sweet Crude Oil na NYMEX se obchoduje za 59,73 USD za barel.


Afin Brokers, a.s.

Ing. J. Stoulil


Autor článku

Ing. Josef Stoulil  

Články ze sekce: INVESTICE