BP: Lego hlásí za uplynulý rok návrat do černých čísel

15.02.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Dánský výrobce hraček, společnost...

...Lego Group, dnes oznámil, že se v loňském roce vrátil k ziskovosti, a uvedl že i pro letošní rok očekává hospodaření v černých číslech. Společnost ovšem uvedla, že ji čeká těžký rok, a že hodlá přesunout minimálně část své produkce do zemí s nižšími náklady.

Soukromě vlastněná skupina známá svými barevnými stavebními kostkami vykázala v roce 2005 zisk 505 mil. DKK (68 mil. EUR), ve srovnání se ztrátou 1,93 mld. DKK v roce 2004. Na zlepšení hospodaření firmy se podílely především silné prodeje hraček řady Bionicle.

Společnost dnes uvedla, že odmítnutí dánského zboží v řadě muslimských zemí kvůli zveřejnění karikatur proroka Mohameda v dánských novinách mělo na hospdaření firmy pouze velmi nepatrný vliv.

Celkové příjmy společnosti vzrostly v loňském roce o 12 procent na 7,05 mld. DKK (945 mil. EUR), ve srovnání s příjmy 6,32 mld. DKK v roce 2004.

Poté, co rok 2003 znamenal pro společnost její nejhorší rok v historii, vypracovala firma plán na oživení, který zahrnuje i vyšší zaměření se na klasické produkty firmy. V rámci tohoto plánu také společnost loni v srpnu oznámila, že uzavře výrobní podnik ve Švýcarsku a pět distribučních center v Dánsku, Německu a Francii a přesune své operace do České republiky.

Rovněž v roce 2005 společnost prodala čtyři své zábavní parky Legoland americké soukromé investiční skupině Blackstone Capital Partners za 375 mil. EUR.

Společnost Lego pro letošní rok počítá s nezdaněným ziskem ve výši 500 mil. DKK (67 mil. EUR).

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE