Závěr obchodování ve znamení nákupů

15.02.2006 | , Cyrrus
INVESTICE


Nejistota zahraničních investorů z citelného oslabení koruny, spojená s absencí kurzotvorných zpráv, způsobila ranní silné oslabení předních titulů...

Nejistota zahraničních investorů z citelného oslabení koruny, spojená s absencí kurzotvorných zpráv, způsobila ranní silné oslabení předních titulů obchodovaných ve SPAD.

Navzdory pozitivním zprávám z ostatních středoevropských trhů, kde olejářské firmy táhnou burzy směrem vzhůru, náš petrochemický gigant UNIPETROL zaznamenal ihned po otevření citelné ztráty. Potvrdil tak svou nechvalnou pověst málo likvidního titulu, kdy se agresivním prodejním objednávkám nedokázal postavit adekvátní nákupní zájem a kurz oslabil o čtyři procenta níže až k úrovni 275,- Kč. V odpoledních hodinách se kurz odrazil ode dna a vystoupal na závěrečných 286,40 Kč.

Nejobchodovanějším titulem zůstává i dnes ČEZ (794,40 Kč; +0,28%). Po dopoledním oslabení titul nabral dech a podpořen vývojem v zahraničí se kurz vrátil zpět těsně pod psychologickou hranici 800,- Kč.

Ranním výprodejům se nevyhla ani KOMERČNÍ BANKA, která nalezla svoji hranici odporu na 3300,- Kč. Naznačené snižování úrokových sazeb ČNB je ale pozitivní pro úvěrový trh, což někteří investoři v závěru trhu ocenili nákupy až do hodnoty 3370,-Kč.

Pozitivní zprávou může být spekulace ohledně snížení úrokových sazeb i pro dividendovou akcii PHILIP MORRIS ČR, která vzrostla o téměř 3 procenta na závěrečných 18.376,- Kč.

ZENTIVA navázala na včerejší vybírání zisků, když za silnější aktivity investorů oslabila o jedno procento na 1135,-

 

Autor článku

Jana Božková  

Články ze sekce: INVESTICE