BP: Applied Materials svým ziskem za první čtvrtletí překonal odhad trhu, akcie reagovaly růstem

16.02.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší světový výrobce zařízení k výrobě mikročipů, společnost...

...Applied Materials Inc. (AMAT), včera oznámil 51% pokles svého zisku za fiskálně první čtvrtletí v důsledku vyšších nákladů. Firma však uvedla, že tržby a objednávky se za uvedené období zvýšily.

V meziročním srovnání zisk firmy za uplynulé tři měsíce poklesl na 143 mil. USD/9 centů na akcii ve srovnání s 289 mil. USD/17 centy na akcii ve shodném období loni. Bez započtení mimořádných položek by společnost hospodařila se ziskem 19 centů na akcii.

Analytici, kteří byli dotazováni agenturou Thomson Financial v průměru zisk odhadovali na 16 centů na akcii.

Příjmy se v meziročním srovnání zvýšily o 4 procenta na 1,86 mld. USD. Konsensuální odhad analytiků hovořil pro příjmy na úrovni 1,8 mld. USD.

Za uplynulé čtvrtletí firma zaznamenala oproti loňskému roku 22% nárůst nových zakázek na 2 mld. USD, díky zvýšení poptávky po výrobcích užívaných k výrobě paměťových čipů do hudebních přehrávačů, digitálních fotoaparátů či mobilních telefonů.

Výrobce očekává, že za druhý kvartál oznámí zisk mezi 22 až 23 centy na akcii. Příjmy by se dle odhadu společnosti měly pohybovat mezi 2,1 až 2,14 mld. USD. Analytici v průměru zisk odhadují na 2 mld. USD.

Akcie AMAT včera zavíraly na ceně 20,46 USD a v poobchodní fázi posílily o 2,39 % na 20,95 USD.

Autor článku

Petra Holcová  

Články ze sekce: INVESTICE