BP: DaimlerChrysler hlásí za 4. čtvrtletí nárůst zisku o 84 procent

16.02.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Pátá největší světová automobilka,...

...DaimlerChrysler AG (DCX), dnes reportovala 84% nárůst zisku za čtvrté čtvrtletí, za podpory své finanční divize a prodejů automobilů Chrysler.

Čistý zisk společnosti vzrostl na 966 mil. EUR/95 centů na akcii z 526 mil. EUR/52 centů na akcii za shodné období před rokem.

Analytici dotazovaní agenturou Bloomberg v průměru čistý zisk společnosti odhadovali na 643 mil. EUR.

Kvartální příjmy firmy vzrostly o 9,8 % na 41,5 mld. EUR.

Výkonný ředitel firmy Dieter Zetsche plánuje zrušit 14 500 pracovních míst v divizi Mercedes-Benz a ústředí firmy. Divize Mercedes představila v loňském roce čtyři nové modely, aby obnovila svoji pozici největšího světového výrobce luxusních vozů, kterou se od března pyšní automobilka Bayerische Motoren Werke AG, a současně se svým hospodařením vyrovnala divizi Chrysler a divizi komerčních automobilů, které vykazují vyšší zisky.

Divize Mercedes vykázala v prvním čtvrtletí svoji první ztrátu za 13 let.

Společnost také investuje 1,2 mld. EUR do reorganizace divize malých automobilů Smart.

Naproti tomu divize Chrysler těžila z poptávky po nových modelech jako jsou Chrysler 300 a Dodge Magnum. Společnost Chrysler byla v loňském roce jedinou americkou automobilkou, která vykázala nárůst prodejů.

Společnost zároveň těží z rekordní poptávky po nákladních automobilech. V loňském roce se prodeje trucků a autobusů zvýšily o 16 procent na 824 900 ze 712 200 v roce 2004.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE