BP: Producent oceli Arcelor zvýšil po výsledcích za 4/Q dividendu o 85 procent

16.02.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Druhý největší světový výrobce oceli, společnost...

...Arcelor SA, který se snaží zmařit plány společnosti Mittal Steel na jeho převzetí za 21,9 mld. USD, dnes oznámil 85% zvýšení dividendy poté, co vykázaným ziskem za čtvrté čtvrtletí více než dvojnásobně překonal odhady analytiků.

Podle vyjádření společnosti získají její akcionáři za uplynulý rok dividendu ve výši 1,20 EUR na akcii oproti 65 centům na akcii v předešlém roce.

Čistý zisk společnosti vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí na 1,25 mld. EUR/2,03 EUR na akcii z 820 mil. EUR/1,34 EUR na akcii za shodné čtvrtletí před rokem.

Analytici podle průzkumu agentury Bloomberg čtvrtletní zisk společnosti odhadovali na 559 mil. EUR.

Zvýšením dividendy společnost posiluje svůj vliv nad akcionáři, když se snaží ubránit nabídce na převzetí od firmy Mittal Steel. Představenstvo společnosti jednomyslně zamítlo nabídku Mittal Steel z 27. ledna. Společnost Mittal Steel, jež plánuje vytvořit společnost, která bude třikrát tak větší než jakákoliv konkurenční firma, včera oznámila pokles zisku o 58 procent. Poradci firmy Arcelor při této transakci jsou společnosti Morgan Stanley, BNP Paribas SA, Deutsche Bank AG, UBS AT a Merrill Lynch & Co.

Společnost Mittal Steel z větší míry vyrábí produkty nižší jakosti využívané ve stavebnictví, přičemž více než polovina jejích podniků se nachází na nově vznikajících trzích. Společnost Arcelor se naproti tomu zaměřuje na výnosnější ocelové pláty užívané při výrobě automobilů a praček a 70 % jejích operací se nachází v Evropě.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE