Ropa klesla pod 60 USD za barel

20.02.2006 | , Afin Brokers
INVESTICE


Obchodování na amerických akciových trzích bylo ovlivněno především poklesem ceny ropy a také vystoupení nového šéfa FEDu B. Bernankeho . Průmyslový Dow Jones...

...Industrial v uplynulém týdnu vzrostl na 11 115 bodů a technologický Nasdaq Composite zůstal na 2 282 bodech.

Na Wall Street se podařilo akciovým trhům poměrně zásadně posílit a vyhovět tak investorským přáním a to zejména těm nově realizovaným prostřednictvím dodatečných investorských prostředků alokovaných do trhů z důvodu korekce a zajímavých kursů akciových titulů. Důležitým momentem je návrat indexu DJIA nad psychologickou hranici 11000 bodů a rovněž index Nasdaq Composite nezůstal ve svém zhodnocení pozadu. Zřejmým důvodem byly dobré makroukazatele z oblasti maloobchodních prodejů, kdy američtí spotřebitelé si opravdu šáhli řádným způsobem do svých peněženek. Stejně tak další pokles ceny ropy na 6-ti týdenní minimum hrál důležitou roli a closing se odehrál pod 60 USD za barel na NYMEX.

Zajímavé akcie:
• Hewlett-Packard Corp. (HPQ: Americký výrobce počítačů reportoval finanční výsledky za uplynulý kvartál, jež předčily průměrný odhad trhu, za pomoci robustních prodejů notebooků a vybavení k tiskárnám. Čistý zisk fiskálně první čtvrtletí končící k 31. lednu se zvýšil na 42 centů na akcii ve srovnání se ziskem 32 centů na akcii ve shodném období loňského roku. Vyjma Celkové příjmy vzrostly na 22,7 mld. USD z 21,5 mld. USD loni. Konsensuální odhad analytiků dotazovaných agenturou Thomson Financial hovořil pro zisk 44 centů na akcii a příjmy 22,55 mld. USD. Pro aktuální čtvrtletí firma očekává zisk v rozmezí 47 až 49 centů na akcii, vyjma mimořádných položek. Příjmy by se měly pohybovat mezi 22,4 mld. USD až 22,6 mld. USD. Analytici v průměru očekávají zisk na úrovni 45 centů na akcii a příjmy 22,6 mld. USD. Akcie HPQ dlouhodobě rostou , nyní stojí 31,70 USD.
• Applied Materials Inc. (CSC): Největší světový výrobce zařízení k výrobě mikročipů oznámil 51% pokles svého zisku za fiskálně první čtvrtletí v důsledku vyšších nákladů. Firma však uvedla, že tržby a objednávky se za uvedené období zvýšily. V meziročním srovnání zisk firmy za uplynulé tři měsíce poklesl na 9 centů na akcii ve srovnání s 17 centy na akcii ve shodném období loni. Bez započtení mimořádných položek by společnost hospodařila se ziskem 19 centů na akcii. Příjmy se v meziročním srovnání zvýšily o 4 procenta na 1,86 mld. USD.
Za uplynulé čtvrtletí firma zaznamenala oproti loňskému roku 22% nárůst nových zakázek na 2 mld. USD, díky zvýšení poptávky po výrobcích užívaných k výrobě paměťových čipů do hudebních přehrávačů, digitálních fotoaparátů či mobilních telefonů.. Akcie CSC dlouhodobě rostou, nyní stojí 20,60 USD

Autor článku

Ing. Josef Stoulil  

Články ze sekce: INVESTICE