BP: E.ON nabízí za převzetí španělské Endesy 29,1 mld. EUR

21.02.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší německá energetická společnost...

...E.ON AG nabídla za převzetí španělské společnosti Endesa SA 29,1 mld. EUR, a předčila tak nabídku na převzetí od firmy Gas Natural SDG SA.

E.ON hodlá za převzetí madridské společnosti nabídnout 27,5 EUR na akcii v hotovosti. Akcie Endesa včera zavíraly na madridské burze na ceně 25,48 EUR. Španělská společnost Gas Natural nabídla 5. září za převzetí této společnosti 22,4 mld. EUR.

Sloučení španělských energetických firem má přitom podporu sociální vlády pod vedením Jose Luise Rodrigueze Zapatery, jejímž cílem je pomoci vybudovat společnosti, které budou schopny konkurovat větším evropským rivalům. Vláda tím ignoruje španělské regulátory, kteří doporučují zastavit tyto akvizice, vzhledem k možnému narušení konkurenceschopnosti na trhu.

Německá společnost E.ON prodala aktiva za více než 12 mld. EUR, aby získala hotovost potřebnou na expanzi a oživení svých zisků. Loni neuspěla ve snaze o převzetí skotské energetické společnosti Scottish Power Plc.

Zisk společnosti E.ON vzrostl loni o 71 procent díky vyšším cenám energií. Příjmy společnosti se zvýšily o 21 procent na 56,4 mld. EUR.

Společnost E.ON dnes uvedla, že již s vedením firmy Endesa vede přátelská jednání a předpokládá, že management této firmy její nabídku přijme. Navíc firma řekla, že pokud v boji o tuto společnost zvítězí, neprodá žádné z jejích aktiv.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE