Investoři očekávají zveřejnění makroukazatelů podle ekonomického kalendáře

21.02.2006 | , Afin Brokers
INVESTICE


Po včerejším volném dni na Wall Street, kdy si USA připomněly Washington Birthday´s Day, se dnes opět rozjedou burzovní kola amerického kapitálového trhu s...

...nejrůznějším očekáváním dalšího vývoje ze strany všech participantů trhů. Hlavní pozornost bude znovu soustředěna na stěžejní faktory, kterými jsou obavy z inflačních tlaků v návaznosti na další zřejmý nárůst úrokových sazeb stanovovaných FED, dále to bude také na komoditním trhu vývoj cen ropy či zlata a v neposlední řadě i dnes zveřejněné makroukazatele podle ekonomického kalendáře.


Nový šéf FED B. Bernanke ve svém prvním oficiálním projevu podpořil poměrně dostatečným způsobem určitý těsnější monitoring makroekonomických dat, neboť prohlásil, že další možný budoucí pohyb sazeb na americkém kapitálovém trhu je vzrůstajícím způsobem právě závislý na přicházejících datech. To znamená, že tyto ukazatele jsou pro FED ve stávající personální sestavě poněkud více brány v úvahu (alespoň rétoricky).


Podle ekonomického kalendáře budou dnes na programu reporty o těchto makroukazatelích: Leading Indicators za leden 06 s očekáváním 0,5% a dále tzv. FOMC Minutes, což je podrobný záznam jednání měnové komise FED (Federal Open Market Committee) ze dne 31.1.2006. Na tomto meetingu byla navýšena benchmarková úroková sazba overnight banking rate (FED Funds) na 4,50% p.a. a zatím to nevypadá podle posledních informací z trhů, že by se tento trend postupného zvyšování měl zastavit. Bude zajímavé srovnání stanovisek jednotlivých členů FOMC FED k hlavních rizikům US ekonomiky s vystoupením šéfa FED na zhruba stejné téma před US Senátem.


Pokud se stručně dotkneme evropského trhu, ten byl dnes po otevření podpořen informací o nabídce převzetí v oblasti utilit, kdy německý E.ON (EON) umístil na trh deal o hodnotě 34,6 mld USD ve vztahu k španělské společnosti Endesa (ELE), čili se jedná se další proces koncentrace v sektoru energií a utilit. Na to reagovaly hlavní evropské indexy nárůstem a hlavní britský index FTSE je na 5873 bodec, německý index DAX 30 je na 5818 bodech a francouzský index CAC 40 vzrostl na bodový stav 5001. Evropské trhy tak pokračují v pozitivním trendu de facto od začátku tohoto roku.


Na forexovém trhu se cross rates EUR/USD pohybují na hranici 1,1915 a JPY/USD na hranici 118,71. Dále zlato na NYMEX stojí 552,80 USD za trojskou unci. Severomořská ropa Brent má kurs 61,37 USD za barel a Light Sweet Crude Oil March Delivery je za 61,09 USD za barel.


Benchmarkový titul US státních dluhopisů 10Y Treasury Note se výnosově nachází na úrovni 4,55%.


Japonský akciový trh velice strmě posílil a hlavní akciový index Nikkei 225 je na úrovni 15894,94 bodů (+457 bodů, resp. +3,0%).



Afin Brokers, a.s.

Ing. J. Stoulil


Autor článku

Ing. Josef Stoulil  

Články ze sekce: INVESTICE