Energetické firmy táhly indexy nahoru

21.02.2006 | , Cyrrus
INVESTICE


Po včerejších poklesech na západoevropských akciových burzách přišlo dnes oživení, jež bylo způsobeno především výrazným růstem cen akcií energetických firem. Z indexu...

Po včerejších poklesech na západoevropských akciových burzách přišlo dnes oživení, jež bylo způsobeno především výrazným růstem cen akcií energetických firem. Z indexu Eurostoxx 50 lze vyzdvihnout růst akcií španělských energetik Endesy a Iberdroly a německých E.ON a RWE. Zejména akcie Endesy dokázaly přes den posílit o +9% po tom, co největší energetická společnost E.ON nabídla za převzetí Endesy více jak španělský Gas Natural a na trhu vznikly spekulace o tom, že právě Gas Natural to zkusí s převzetím Iberdroly, jejíž akcie posílily o více jak 6%.

V systému SPAD pražské burzy pokračovala dobrá nálada u investorů ze včerejšího dne a všechny tituly se obchodovaly v kladných hodnotách. Prim ale hrály akcie Erste bank, které kupce zajímaly nejvíce a nakonec zavřely o +2,68% výše. Komerční Banka, která má 28. února reportovat výsledky se začíná probouzet z letargie a po zveřejnění dobrých výsledků polské "kolegyně" Bank Pekao SA je možné, že začne zajímat i zahraniční investory. V záporných číslech zavřely pouze akcie CETV, a to konkrétně o -0,21%.

Autor článku

Pavel Brázda  

Články ze sekce: INVESTICE