Volatilní vývoj ČEZu, stabilní Český Telecom a přešlapující Unipetrol

21.02.2006 | , RM-Systém
INVESTICE


Shrnutí vlivů na český kapitálový trh v minulém týdnu, akcie na RM SYSTÉMU.

• ČEZ
• Český Telecom
• Unipetrol
• Mittal Steel Ostrava
• Další akcie na Volném trhu RM S

Z vlivů působících tento týden na kapitálový trh uveďme slibný vývoj na zámořských burzách, které smazávaly ztráty z posledních dnů a příznivě tak působily i na české akcie. Makroekonomických čísel nebylo tento týden mnoho, trh čeká na čtvrteční zasedání ČNB, kde se rozhodne o případném snížení úrokových sazeb. Důvodem jsou nižší inflační tlaky a pokračující posilování koruny.

Akcie ČEZu jsou citlivé především na informace o případných akvizičních novinkách. Korekce z maxim na začátku února, kdy se ČEZ obchodoval i nad 830 Kč, našla dno až v pondělí při ceně 779 Kč. Po odstoupení ruské společnosti RAO UES od „bulharské privatizace“ elektrárny ve Varně se v současné době otevřel prostor pro vyjednávání s druhou nejvyšší nabídkou, kterou předložil právě ČEZ. Akcie na tyto zprávy zareagovaly růstem a na konci týdne se vrátily nad hodnoty 820 Kč. Otázkou zůstává cena, na kterou je česká energetická jednička ochotna přistoupit. Původní nabídka 285 mil. EUR je pravděpodobně pod očekáváním bulharské vlády, nicméně je vidět ochota obou stran najít přijatelný konsensus. Jako další investici ČEZu můžeme označit vytěsnění minoritních akcionářů ze společnosti Severočeské doly, kde má ČEZ 93% podíl. Náklady na převzetí zbývajících 7 % společnosti se odhadují na necelou miliardu korun.

Stojaté vody kolem Českého Telecomu nerozvířily ani zprávy o úspěších zavádění vysokorychlostního internetu, kde Telecom v nedávné době zaregistroval zákazníka s pořadovým číslem 300 tisíc. Tržby za vysokorychlostní internet za první tři čtvrtletí roku 2005 dosáhly úrovně jedné miliardy korun. Jako mírně pozitivní zprávu pro akcie ČT vnímá trh návrh Českého telekomunikačního úřadu, který se chystá odstranit křížové dotace pro ceny volání a fakticky tak zruší regulaci cen hovorného i měsíčních poplatků za používání pevné linky. Na trhu RM S se tento týden akcie ČT pohybovaly v úzkém pásmu 516 Kč až 525 Kč, týden uzavřely na 522 Kč. Je vidět, že trh čeká na výsledky hospodaření za rok 2005. Čistý zisk ČT je očekáván v pásmu 5,71 až 6,91 miliardy korun.

Akcie Unipetrolu se tento týden obchodovaly v intervalu mezi 277 Kč až 293 Kč, na kterých také týden uzavřely. Rozruch kolem prodeje dceřiných společností Spolany a Kaučuku trochu opadl. Do tendru na Kaučuk se z 26 oslovených přihlásilo 12 subjektů, jako černý kůň tendru bává označována polská společnost Dwory. Překvapením není účast společnosti Agrofert, jež zároveň soudně nárokuje právo na koupi Kaučuku, které plyne z dohod uzavřených při privatizaci Unipetrolu polským PKN Orlen.

Na Volném trhu tradičně vládnul Mittal Steel Ostrava, který posílil z 2 700 Kč až na 2 850 Kč, týden uzavřel na 2 750 Kč. Mateřská společnost Mittal Steel Co tento týden oznámila pokles zisku za čtvrté čtvrtletí o 58% vlivem vysokých nákladů a nižších prodejních cen.

Další akcie na Volném trhu RM S: Česká spořitelna 705 Kč, Tatra 120 Kč, Třinecké železárny 1 715 Kč.

Roman Jandík

RM-SYSTÉM, a.s.

Autor článku

Roman Jandík  

Články ze sekce: INVESTICE