USA - přes dobré výsledky pouze nervozita a obavy

22.02.2006 | , Cyrrus
INVESTICE


Po včerejším svátku trhy v USA působily dojmem, že obchodní den bude spíše ve znamení růstu. Futures na akciové indexy se v předobchodní fázi pohybovaly v kladných...

Po včerejším svátku trhy v USA působily dojmem, že obchodní den bude spíše ve znamení růstu. Futures na akciové indexy se v předobchodní fázi pohybovaly v kladných hodnotách a i zahájení seance bylo mírně optimistické.

Před trhem zveřejněná makrodata v podobě úzce sledovaného indexu předstihových ukazatelů za leden dopadla pozitivně, když index svým výsledkem +1,1% výrazně pokořil odhad trhu (+0,5%) a naznačil tak zrychlení tempa ekonomického růstu.

Pozitivní náboj dodal i podnikový sektor, který reportoval převážně velmi dobré výsledky, optimistické výhledy a zvýšená investiční doporučení. Za všechny bych uvedl společnost Wal-Mart Stores Inc. (WMT), která dnes oznámila růst zisku za čtvrtý kvartál o 13,4% díky agresivní prázdninové reklamní kampani, která zvýšila poptávku po noteboocích a dárkových kartách.

Přes zmíněné skutečnosti, vydržel optimismus trhům pouze několik minut po zahájení. Zbytek první hodiny seance byl ve znamení výrazné korekce napříč jednotlivými trhy, kterou zapříčinila nervozita před dnešním vystoupením FED, podporovaná očekáváním makrodat v následujících dnech. Rovněž opět rostoucí cena ropy, která na NYMEX posílila nad úroveň 61 USD/barel, působila jako katalyzátor při chemické reakci.

Po úvodní hodině výprodejů se situace uklidnila a jednotlivé trhy stabilizovaly na nových úrovních, kde setrvaly při výrazně snížených objemech většinu dnešní seance.

Ani poslední hodina a půl, která začala obracet hodnoty jednotlivých indexů vzhůru, nedokázala dodat dostatek optimismu k navrácení trhů zpět k otevíracím kurzům.

Závěr seance proto patřil těmto výsledkům: Index Standard & Poors 500 zakončil na hodnotě 1.283,04 bodů (-4,20 bodu) a oslabil tak o 0,33%. Technologický Nasdaq Composite dnes zavíral s poklesem o 0,85% na úrovni 2.262,96 bodů (-19,40 bodu) a rovněž průmyslový Dow Jones Industrial Average oba indexy doprovázel závěrem -0,42% na hodnotě 11.069,06 bodu s oslabením o 46,26 bodů.

Autor článku

Milan Andrys  

Články ze sekce: INVESTICE