BP: Společnost Chiquita Brands International se propadla ve 4/Q do ztráty

23.02.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Společnost...

...Chiquita Brands International Inc. (CQB), distribuující čerstvé ovoce, zejména pak banány, včera reportovala čtvrtletní ztrátu oproti zisku za shodné období před rokem, v důsledku nákladů spojených s tropickou bouří, která zaplavila banánové farmy v Hondurasu, a nákladů na konsolidaci některých operací společnosti.

Společnost současně vydala varování, že nové zvýšení cel na dovoz banánů v Evropské unii bude mít značný negativní dopad na hospodaření společnosti v roce 2006. Akcie firmy v poobchodní fázi ztratily více než 4,5 procenta.

Za čtvrté čtvrtletí společnost vykázala ztrátu 19 mil. USD/45 centů na akcii, oproti zisku 25,1 mil. USD/62 centů na akcii za shodné tři měsíce před rokem.

Součástí zveřejněných výsledků jsou i mimořádné náklady ve výši 55 centů na akcii.

Analytici v průměru ztrátu společnosti odhadovali na 1 cent na akcii, přičemž analytici obecně do svých odhadů nezahrnují jednorázové položky.

Tržby společnosti se zvýšily o 30 procent na 999 mil. USD, zčásti díky vyšším cenám banánů v Evropě a Severní Americe.

V lednu Evropská komise stanovila nová nařízení ohledně dovozu banánů do Evropské unie. Program eliminuje původní kvóty, ale uvaluje vyšší cla na banány dovážené z Latinské Ameriky.

Akcie CQB včera posílily o 1,13 % na 17,91 USD, v poobchodní fázi oslabily o 4,52 % na 17,10 USD.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE