BP: Společnosti Nestle vzrostl ve 2. pololetí zisk o 12 procent

23.02.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší světová potravinářská společnost,...

...Nestle SA, vykázala za druhé pololetí uplynulého roku 12procentní nárůst zisku, když zvýšila ceny svých produktů včetně kávy Nescafe a posílení amerického dolaru zvýšilo nárůst tržeb společnosti v USA a Asii.

Čistý zisk firmy za šest měsíců končících v prosinci vzrostl na 4,31 mld. CHF (3,29 mld. USD) z 3,84 mld. CHF za shodné období před rokem.

Společnost dnes zopakovala odhad růstu tržeb za celý letošní rok v rozmezí 5-6 procent, při konstantních směnných kurzech, a další zlepšení provozní marže.

Výkonný ředitel Peter Brabeck bojuje s vyššími cenami ropy, obalů a komodit prostřednictvím zvýšení cen nejprodávanějších značek firmy včetně krmiv Ralston Purina a kávy Nescafe. Současně společnost zvyšuje své prodeje v Asii a USA, kde Brabeck v rozmezí let 2000-2003 investoval více než 17 mld. USD do akvizicí, aby tak vykompenzoval pomalejší růst v Evropě.

Tržby společnosti Nestle vzrostly ve druhém pololetí o 13 procent na 47,60 mld. CHF.

Za celý uplynulý rok švýcarská společnost vykázala nárůst zisku o 21 procent na 7,995 mld. CHF a nárůst tržeb o 7,5 procenta na 91,1 mld. CHF. Analytici v průměru roční zisk firmy odhadovali na 7,99 mld. CHF, při příjmech 92,1 mld. CHF.

Za uplynulý rok firma hodlá vyplatit dividendu ve výši 9 franků na akcii, což znamená meziroční nárůst o 13 procent.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE