I přes dílčí pozitivní zprávy nedokázaly americké trhy vystoupit ze svého stínu

23.02.2006 | , Cyrrus
INVESTICE


O výsledku předposlední obchodní seance v USA v tomto týdnu leccos napovědělo již úvodní nastavení kotací, díky čemuž se hlavní burzovní indexy ocitly již na...

O výsledku předposlední obchodní seance v USA v tomto týdnu leccos napovědělo již úvodní nastavení kotací, díky čemuž se hlavní burzovní indexy ocitly již na začátku obchodování v záporných hodnotách. Na trhu chyběla výraznější pozitivní zpráva, u významné části investorů tak po včerejším dosažení více než čtyřletého maxima u průmyslového indexu Dow Jones převládly obavy z výraznější korekce. Dílčí pozitivní zprávy, kterými byly zveřejněné počty nových žadatelů o dávky v nezaměstnanosti za uplynulý týden (278 tis. vs. očekávaných 300 tis.) a údaje o zásobách ropy (nárůst o 1,12 mil. barelů byl v souladu s očekáváním), trhy sice povzbudily k atakování vyšších hodnot, v závěru dne ale opět převládlo vybírání zisků. Citelné ztráty si dnes připsaly akcie společnosti Radio One, která je provozovatelem rozhlasových stanic, které v reakci na nepříliš uspokojivé hospodářské výsledky oslabily o 10 % na 9,02. Dobře si nevedl ani polovodičový sektor, zejména díky společnosti Texas Instruments, jejíž akcie oslabily bezmála o 4 % na 29,86 USD. Celému trhu naopak vévodily cenné papíry mediální společnosti CME (obchodované také na pražské burze), které posílily v reakci na oznámené změny v organizační struktuře o 6,5 % na 60,73 USD, přičemž v průběhu dne se obchodovaly až za 62,90 USD, což znamenalo ve srovnání se včerejším závěrem přírůstek hodnoty o 10 %.

Závěrečné hodnoty indexů: S&P 500 1.287,79 b. (- 0,38 %), Dow Jones Industrial 11.069,22 b. (- 0,61 %), Nasdaq 2279,32 b. (- 0,17 %).

Autor článku

Rostislav Míšek  

Články ze sekce: INVESTICE