BP: Safeway příjemně překvapil čtvrtletními výsledky, akcie reagovaly růstem

24.02.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Třetí největší americký provozovatel obchodů s potravinami, společnost...

...Safeway Inc. (SWY), včera reportoval vyšší než očekávaný zisk za uplynulé čtvrtletí díky silným prodejům v přestavěných obchodech firmy a současně potvrdil projekci zisku pro letošní rok. Akcie firmy v reakci na její výsledky posilovaly až o osm procent.

Společnost uvedla, že zisk za čtvrté čtvrtletí byl zredukován o 12 centů na akcii v důsledku uzavření některých obchodů v Texasu a vyplacení některých zaměstnanců, zejména v řetězci Dominick a v Severní Kalifornii.
Bez započtení těchto položek společnost hospodařila se ziskem 230,6 mil. USD/51 centů na akcii, a předčila tak průměrný odhad analytiků pro zisk 47 centů na akcii.

Čistý zisk společnosti poklesl na 173,5 mil. USD/39 centů na akcii z 202,7 mil. USD/45 centů na akcii za shodné období před rokem.

Tradiční prodejci potravin, jako je Safeway, usilují o to, aby zůstali konkurenceschopní uprostřed těžké cenové konkurence se ztrany největšího světového maloobchodního řetězce Wal-Mart Stores Inc. (WMT) a rostoucí popularity prodejců organických potravin, jako je Whole Foods Market Inc. (WFMI), u bohatších zákazníků.

Společnost Safeway hodlá letos investovat asi 1,6 mld. USD do výstavby 20-25 nových obchodů a přestavby asi 280 obchodů do tzv. Lifestyle formátu, když své provozovny rozšiřuje o pekárny, květinová centra a sushi bary.

Díky zlepšení marketingu, nárůstu přestavěných obchodů a vyššímu prodeji paliva společnost vykázala nárůst tržeb o 5,8 procenta na 12,05 mld. USD, a předčila tak průměrný odhad analytiků Wall Streetu pro 11,96 mld. USD.

Společnost Safeway stále za letošní rok očekává zisk v rozmezí 1,55-1,65 USD na akcii, ve srovnání s konsensuálním odhadem trhu pro 1,57 USD na akcii.

Akcie SWY včera posílily o 4,73 % na 24,35 USD.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE