BP: Sanofi-Aventis hodlá letos uvést na trh lék Acomplia na redukci váhy, za loňský rok reportuje nárůst zisku o 26 %

24.02.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Francouzská farmaceutická společnost...

...Sanofi-Aventis SA dnes oznámila, že za loňský rok vzrostl zisk firmy o 26 procent, a společně s tím společnost uvedla, že stále hodlá v letošním roce uvést na trh svůj lék Acomplia na snižování váhy.

Pařížská společnost uvedla, že se příští měsíc hodlá sejít s americkými regulátory, aby s nimi o zmíněném produktu jednala, poté, co americká Komise pro ochranu potravin a léčiv (FDA) minulý týden zamítla lék Acomplia pro užívání u lidí, kteří chtějí skončit s kouřením, a uvedla, že potřebuje další informace, aby mohla vydat povolení k jeho užívání při redukci váhy.

Společnost Sanofi na tento lék spoléhá při zvyšování svých tržeb, když její neprodávanější léky včetně léku Plavix na ředění krve stárnou a současně čelí ztrátě patentové ochrany.

Čistý zisk firmy za uplynulý rok vzrostl o zmíněných 26 procent na 6,34 mld. EUR, a vyšel tak v souladu s průměrným odhadem analytiků. Zisk na akcii se zvýšil na 4,74 EUR z 3,77 EUR před rokem. Firma předpokládá, že se její zisk na akcii zvýší v letošním roce o zhruba 10 procent.

Podle vyjádření společnosti FDA nepožadovala nové studie ohledně užívání léku Acomplia při redukci váhy, ale požadovala po společnosti provést další studii, aby mohla tento lék schválit i při užívání u pacientů, kteří se pokouší skončit s kouřením. Společnost hodlá požadavkům FDA vyhovět.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE