Lákavá dividenda Českého Telecomu, Komerční banka.

24.02.2006 | , RM-Systém
INVESTICE



Faktory, které tento týden ovlivňovaly akcie na trhu RM SYSTÉMU.

• Český Telecom
• Komerční banka
• ČEZ
• Philip Morris ČR
• Volný trh

Snížení nebo ponechání základní úrokové sazby ČNB na stávající úrovni, to bylo v uplynulém týdnu nejočekávanější makroekonomickou informací. ČNB nakonec nepodlehla tlakům silné koruny a ponechala sazbu na současné hodnotě. Kapitálové trhy napjatě očekávají postupné vyhlašování hospodářských výsledků za rok 2005, které ve čtvrtek zahájil Český Telecom.

Akcie Českého Telecomu na začátku týdne zaznamenaly mírné posílení až k 538 Kč. Důvodem bylo uzamykání pozic právě před čtvrtečním oznámením výsledků hospodaření za rok 2005, které investory v převážné většině ukazatelů příjemně překvapilo. Čistý zisk dosáhl 6,2 mld.Kč (+9% r/r), což bylo sice mírně pod očekáváním analytiků, nicméně důvodem bylo jednorázové započtení odpisů ve výši 1,3 mld. Kč. Bez této technické korekce by byl čistý zisk vysoko nad očekáváním. Tržby dosáhly 62,15 mld. Kč a ve srovnání s minulým rokem byly na přibližně stejné úrovni (porovnání ztěžuje změna účetních standardů po vstupu Telefónicy do ČT). Nízká čistá zadluženost a nízká úroveň investic již dlouho indikují vysoký dividendový výnos. Představenstvem navržená dividenda v souhrnné výši 14,494 mld. Kč představuje výnos 45 Kč (8,4%) na jednu akcii. Telecom se tím dostal na pomyslnou první příčku, co se dividendového výnosu týče. Po pátečním zahájení tato „dlouho spící“ emise akcií zaznamenala nebývalý růst, když se v jednu chvíli dotkla hladiny 550 Kč, před uzavřením trhů mírně korigovala k hladině 542 Kč.

Akcie Komerční banky po propadu na začátku února opět nabírají dech a v uplynulém týdnu se pohybovaly v pásmu 3 386 Kč až 3 502 Kč, když nejvyšších hodnot akcie dosáhla v pátek. V případě KB investoři čekají na výsledky hospodaření za rok 2005, kdy současná výše úrokových sazeb nahrává vysokým výnosům bankovních institucí. V případě KB je analytiky odhadován čistý zisk v pásmu 9,2 až 9,81 mld. Kč a zajímavou informací pro investory může být nově otevřené téma akvizic. V případě potvrzení tohoto trendu by investoři mohli uvažovat o změně strategie z dividendové na kapitalizační. Jedná se o přístup, jakým bude silně překapitalizovaná Komerční banka rozpouštět velké zisky, které v současné době tvoří.

ČEZ v tomto týdnu posílil ze zahajovacích 816 Kč až k páteční maximální hodnotě kurzu 842 Kč za akcii.

Unipetrol postupně ztratil z úterních hodnot 298 Kč až k závěrečné týdenní hodnotě kolem 283 Kč.

Tabáková společnost Philip Morris ČR, která v tomto týdnu oznámila prodej své bývalé filiálky v Hodoníně, oslabila z pondělního maxima nad úrovní 19 000 Kč a týden uzavřela na 18 100 Kč.

Na “Volném trhu RM S“ emise uzavíraly na těchto hodnotách: Mittal Steel Ostrava 2 711 Kč, Tatra 114 Kč, Vítkovice 259 Kč, Třinecké železárny 1 800 Kč.

Roman Jandík
RM-SYSTÉM, a.s.

Autor článku

Roman Jandík  

Články ze sekce: INVESTICE