Cena ropy po výbuchu u rafinerie v Saudské Arábii prudce vzrostla

24.02.2006 | , Cyrrus
INVESTICE


V dnešní obchodní seanci se americkému trhu k růstu moc nechtělo. Hlavně ho držela při zemi prudce rostoucí cena ropy na světových trzích, která v závěru...

V dnešní obchodní seanci se americkému trhu k růstu moc nechtělo. Hlavně ho držela při zemi prudce rostoucí cena ropy na světových trzích, která v závěru trhu posílila skoro o 4 procenta. Ta vzrostla z důvodu pokusu vyhození do vzduchu saudskoarabskou rafinerii Abkajk. Ukazatel “spotřební objednávky” za poslední měsíc vzrostl víc než se čekalo a to jen podněcuje obavy z dalšího zvyšování úrokových sazeb, aby se ekonomika trochu “zchladila”.

Z firemních výsledků se dnes nedařilo firmě Gap Inc. (GPS), která zklamala hlavně v oblasti výhledů na zisk (-3,6%). Díky ceně ropy se dobře vedlo hlavně ropným společnostem, Exxon Mobil (XOM) si připsal 1% a Chevron Corp. (CVX) posílil o 0,89%. Naopak velmi negativně ovlivnila automobilky, General Motors (GM) klesl o 2,91%, pravděpodobně se k tomu přidala zpráva o snížení nákladů na vývoj nové verze Chevroletu.

Z indexu Dow Jones na tom byla dnes nejlépe banka JP Morgen (JPM), kterou “upgrade” od Lehman Brothers poslal 1,34 procent do plusu.

Index Dow Jones nakonec skončil s 11.061 body (-0,07%) a technologický Nasdaq 100 s 1676 body (+0,25%).

Autor článku

Marek Novák  

Články ze sekce: INVESTICE