Při čtvrtečním tradingu se na Wall Street akciovým trhům nedařilo

24.02.2006 | , Afin Brokers
INVESTICE


Při čtvrtečním tradingu se na Wall Street akciovým trhům tolik nedařilo, aby průběh seance dokázal uspokojit poměrně v poslední době naladěným investorům, kteří...

...očekávají směr trhů zásadním směrem, totiž zhodnocovacím a jejich investiční prostředky tak by mohly dostát svého původního účelu, totiž alternativního, resp. ve smyslu vedlejšího (vedle běžných bankovních instrumentů) zhodnocení na akciových trzích. Akciové trhy si prošly korekční session v důsledku rostoucích výnosových procent dluhopisových instrumentů a stále přetrvávajícími obavami z reakce FED v oblasti úrokových sazeb ve směru jejich zdvihu. Podle dosavadních analýz to vypadá, že po březnovém a dalším meetingu FOMC FED by mohla být bechmarková úroková sazba na niveau 5,0% p.a. (nyní je na 4,50 % p.a.).

Hlavní akciové indexy US trhů mají před pátečním obchodováním tyto hodnoty:
Blue chips index Dow Jones Industrial Average je na 11069,22 bodech (-67,95 bodů, resp. -0,61%) s tím, že skupina TOP 3 má složení 3M (MMM), Disney (DIS) a Wal-Mart (WMT), zatímco na opačném konci jsou akcie FLOP 3 seskupené z titulů IBM, AIG a Caterpillar (CAT).
Technologicky naladěný index Nasdaq Composite je na hranici 2279,32 bodů (-3,85 bodů, resp. -0,17%) a dokázal jistou resistenci.
Širší index Standard and Poor´s 500 má hodnotu 1287,79 bodů (-4,88 bodů, resp. -0,38%).
Zobchodované objemy se nacházely na průměrných úrovních a na NYSE se tak zobchodovalo celkem 1,56 mld kusů akcií a na Nasdaq to bylo 1,78 mld kusů akcií.

Podle sektorů lze říci, že posílily akcie z oblasti energií (i když ne nijak zásadně), ale oslabily akcie zlatařských firem, hardware, polovodiče.

Na trhu státních dluhopisů se objevila nová primární emise 5-ti letých Treasury Note se značným zájmem ze strany zahraničních centrálních bank a benchmarkový titul 10Y Treasury Note se dostal na hranici kursu 99 16/32 % nominální hodnoty (-9/32 % nominální hodnoty) s výnosem 4,57 % p.a.
v
Podle ekonomického kalendáře nás dnes čeká jediný makroukazatel a tím bude konkrétně položka Durable Orders (objednávky zboží dlouhodobé spotřeby) za leden 06 s očekávaným číslem -0,3%.

Na forexových trzích je cross rates EUR/USD na hranici 1,1900 a JPY/USD na hranici 116,63 (následně po reakci zástupce Bank of Japan o možném konci velmi nízkých sazeb na yenu). Zlato na NYMEX stojí 550,80 USD za trojskou unci. Severomořská ropa Brent je za 61,40 USD za barel a Light Sweet Crude Oil na NYMEX má kurs 61,55 USD za barel.


Afin Brokers, a.s.
Ing. J. Stoulil

Autor článku

Ing. Josef Stoulil  

Články ze sekce: INVESTICE