BP: Gartner: Nokia opět zaujímá 35 % celosvětového trhu mobilních telefonů

28.02.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Největší světový výrobce mobilních telefonů, finská společnost...

...Nokia Corp. (NOK), opět zaujímá 35% podíl na celosvětovém trhu mobilních telefonů po poklesu v roce 2004.

Vyplývá to z průzkumu agentury Gartner, která uvedla, že společnosti trvalo bezmála dva roky obnovit ztracenou půdu pod nohama po roce 2004, kdy se jí nedařilo uvést populární véčkové telefony na trh, a podle agentury může společnost opět vážně zaútočit na svůj 40% cíl.

Nejen společnost Nokia, ale i její konkurenti jako Motorola (MOT), Sony Ericsson a LG Electronics zvýšili ve čtvrtém čtvrtletí své podíly na trhu. Pouze společnosti Samsung klesl její tržní podíl.

Nokia s 35% podílem zaujímá bezmála dvojnásobné postavení ve srovnání se společností Motorola, které patří 17,8 % celosvětového trhu mobilních telefonů.
Jak z průzkumu agentury dále vyplývá, ve východní Evropě, na Středním východě a Africe je postavení Nokie dokonce ještě silnější, když zde zaujímá třikrát tak větší podíl než její nebližší konkurent.

Nokia zvýšila ve čtvrtém čtvrtletí svůj podíl z 33 procent ve shodném období před rokem, zatímco podíl společnosti Motorola se zvýšil z 16,3 procenta díky populárním tenkým telefonům RAZR a ultra levným modelům, které firma představila na nově vznikajících trzích.

Vůbec největší postavení na trhu zaujímala Nokia v roce 2002, kdy jí patřilo 35,8 % celosvětového trhu. Největším podílem za jednotlivé čtvrtletí se pochlubila ve čtvrtém čtvrtletí roku 2001, kdy zaujímala 36,9% postavení na trhu.

Podíl třetího největšího světového výrobce mobilních telefonů, jihokorejské firmy Samsung, klesl na 12,1 % z 12,2 %, když se firma soustředí spíše na lukrativní segment středně drahých a luxusních telefonů, které jsou vybaveny kvalitními fotoaparáty, displeji a velkou pamětí na obrázky a hudební skladby.

Podíl společnosti LG vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí na 7,2 % z 6,8 % před rokem, a zřejmě bude pokračovat v dalším růstu, když se společnost Vodafone rozhodla prodávat telefony této značky.

Společnosti Sony Ericsson vzrostl díky telefonům Walkman a telefonům se zabudovaným fotoaparátem podíl na trhu na 6,9 % z 6,3 % před rokem.

Společnosti BenQMobile, která převzala operace výroby mobilních telefonů Siemens, klesl podíl na trhu na 4,7 % z 6,5 % navzdory malému úspěchu telefonů Poppy, které představovaly pro maloobchodníky východisko z nouze, když byly vyprodány telefony RAZR společnosti Motorola.

Agentura Gartner zopakovala, že pro letošní rok počítá s 10-15procentním růstem na celosvětovém trhu mobilních telefonů ve srovnání s rokem 2005, kdy se celosvětově prodalo 817 milionů telefonů.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE