BP: Akcie Google zareagovaly na varování finančního ředitele výrazným oslabením

01.03.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Akcie internetového vyhledávače...

...Google Inc. (GOOG) včera ztrácely až třináct procent poté, co finanční ředitel firmy varoval ohledně oslabení růstu příjmů z reklamy a tím i celkového růstu zisku firmy.

Finanční ředitel firmy George Reyes uvedl, že růst firmy bude záležet na řadě faktorů včetně dalšího získávání uživatelů, zvýšených investic inzerentů nebo přesunu na nové trhy namísto toho, aby se společnost spoléhala na zlepšování výsledků v oblasti internetové reklamy, která tvoří více než 97 procent tržeb firmy.

Jak dodal, tempo růstu firmy se očividně zpomaluje, což všichni vidí v každém čtvrtletí, a společnost bude muset najít nový způsob, jak vydělat peníze. Společnost ale dle jeho vyjádření ví o řadě možností, které by měly vést ke zlepšení jejího hospodaření, a hodlá zaměřit své snahy na tyto oblasti.

Komentáře finančního ředitele firmy vyvolaly zděšení na Wall Streetu, který se jen nedávno otřepal z neuspokojivých výsledků firmy za čtvrté čtvrtletí, jež představovaly první známku zpomalujícího se růstu firmy.

Investoři také zdánlivě ignorovali data ukazující, že společnost Google zvyšuje své postavení na trhu na úkor svých největších rivalů. Měsíc leden firma Google zakončila s 41,4% podílem na americkém trhu, což znamená nárůst ze 40 % v prosinci. Podíl společnosti Yahoo Inc. poklesl v lednu na 28,7 % z prosincových 29,5 %, zatímco vyhledávač MSN firmy Microsoft Corp. snížil své postavení na trhu na 13,7 % z prosincových 24,3 %.

Akcie GOOG včera oslabily o 7,11 % na 362,62 USD, v poobchodní fázi mírně posílily o 0,38 % na 363,99 USD.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE