BP: Španělské společnosti Telefonica vzrostl kvartální zisk o 52 %

01.03.2006 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Španělská telekomunikační společnost...

...Telefonica SA, jež kupuje britského mobilního operátora O2 Plc za 17,7 mld. GBP, dnes reportovala nárůst zisku za čtvrté čtvrtletí o 52 procent, když vykázala nárůst příjmů z akvizic v Latinské Americe a České republice.

Ve srovnání se shodným obdobím předešlého roku se čistý zisk společnosti zvýšil na 1,19 mld. EUR ze 786,5 mil. EUR. Oznámeným ziskem firma předčila průměrný odhad trhu pro 1,09 mld. EUR.

Čtvrtletní tržby společnosti se zvýšily o 28 procent na 10,48 mld. EUR.

Předseda firmy Cesar Alierta se soustředí na akvizice při snaze o zvýšení růstu firmy na pozadí poklesu příjmů z tradičních služeb a zvýšení konkurence jak na domácím trhu, tak i v zahraničí. Včetně mobilního operátora O2 má společnost Telefonica v současné době 181 mil. klientů.

Provozní zisk společnosti vzrostl o 40 procent na 4,33 mld. EUR.

V lednu loňského roku Telefonica dokončila převzetí 10 mobilních firem v Latinské Americe od společnosti BellSouth Corp. za 5,85 mld. USD a v červnu převzala za 2,7 mld. EUR kontrolní podíl v Českém Telecomu. V září pak firma investovala dalších 917 mil. EUR do zvýšení svého podílu v české společnosti na 69 procent.

Firma včera oznámila, že zvažuje prodej svých operací na vydávání telefonních seznamů, aby tak oživila své hospodaření. Roční dividendu společnost ponechala beze změny na 50 euro centech na akcii.

Autor článku

Klára Štěpánková  

Články ze sekce: INVESTICE