Fúze ČTC - Eurotel zvýší hodnotu firmy o téměř 10%

01.03.2006 | , Cyrrus
INVESTICE


Český Telecom dnes oznámil záměr sloučit firmy Český Telecom a jeho 100% dceřinou firmu Eurotel do jedné společnosti Telefónica O2 Czech Republic. Záměr by měl být...

Český Telecom dnes oznámil záměr sloučit firmy Český Telecom a jeho 100% dceřinou firmu Eurotel do jedné společnosti Telefónica O2 Czech Republic. Záměr by měl být realizován v polovině letošního roku po schválení dubnovou řádnou valnou hromadou.

 

ČTc oznámil očekávání pozitivních synergických efektů v oblasti provozních nákladů ve výši 17,5 až 19,6 mld. Kč, tj. 54 až 61 Kč na akcii. Tyto synergie zahrnují i již oznámené očekávané synergie po převzetí ČTc Telefónicou. Firma odbourá například dvojité zasílání výpisů a informačních materiálů zákazníkům, zeštíhlí prodejní strukturu a servisní strukturu, předpokládá sjednocení a zefektivnění vnitřních informačních procesů a s tím i snížení ostatních administrativních nákladů. Synergie se mají začít realizovat od roku 2007, pro letošní rok firma potvrdila cíl stabilních tržeb a OIBDA marže. Firma očekává také pozitivní dopady na výnosy prostřednictvím vzájemného doplnění mabídky fixních a mobilních služeb a snížení tzv. churn (míra odchodu zákazníků).

 

Oznámené plány synergií v provozních nákladech považujeme za velice ambiciózní a jednoznačně pozitivní. Zjednodušení organizační struktury a odstranění dvojitých administrativních nákladů firmě přináší nový potenciál růstu zisků. Na druhou stranu oznámené synergie v oblasti prodeje a výnosů (vzájemné doplnění nabídky ČTc/Eurotel) je již úspěšně realizováno delší dobu bez ohledu na korporátní strukturu a neočekáváme tak v důsledku fúze zlepšení dynamiky tržeb. Předpokládáme, že rebranding společnosti bude znamenat náklady ve výši asi 300 mil. Kč, tj. 0,9 Kč na akcii. Změna názvu společnosti by pak neměla mít významný dopad na její tržní pozici. Pozitvní dopad fúze na vnitřní hodnotu ČTc očekáváme po diskontaci předpokládaných úspor ve výši okolo 45 Kč na akcii.

Autor článku

Petr Bartek  

Články ze sekce: INVESTICE